Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Üdv Uraim!

Kint vagyunk Németországban versenyen testületileg. MOst láttam én is a cikket. Nos ez egy jó régi interjú, ami immáron késve jelent meg, és erősen hiányosan. Ennek már meg sem kellett volna jelennie, mivel több hete készült.

Az EU direktíva tervezet eredeti változatában úgy fogalmazott, hogy a z antik fegyverek másolatait be kell vonni a nemzeti fegyvertörvények hatáskörébe. Ez az EU parlament által elfogadott változatban már úgy hangzik, hogy be kell vonni az EU fegyverdirektíva hatáskörébe ezeket a cuccokat. Hogy ez mit jelent, azt senki nem tudja, de valószínűsíthetően nem az engedélykötelessé tételt, mivel a tervezett A, B, C, D kategóriában nincs nyoma ilyen fegyvereknek. Sokan (külföldi elöltötls lövészek közül) ezt ennek ellenére úgy értelmezték, hogy lőfegyverkategóriába mennek át. Ennél valószínűbb, hogy azokat az országokat akarják a rendszerbe kényszeríteni, amelyek nem is foglalkoznak a replikákkal nemzeti szabályozásukban.

A hazai fegyvertörvény és jogszabályok megfelelően foglalkoznak az elöltöltő fegyverrel. Van szabályozás a használatukra, így a hazai jogszabályok jelen állapotban megfelelnek az új – még nem elfogadott – EU direktíva elvárásának. Itthon tehát nincs módosítási kényszer. Nálunk ennek tehát nem várható hatása, persze ettől függetlenül a többi ponttal egyetemben erre is figyelünk a FEF egyeztetések során.

Az EU direktíva átment az EU parlamenti szakaszon, most megy majd a Tanács elé. Még az sem biztos, hogy a Tanács elfogadja, mivel erős ellenállást mutat sok EU tag, köztük valszeg mi is.

Itthon pánikra nincs ok, de attól még figyelnünk kell, lásd az öntöltő fegyverek esetét.

Üdv

Balázs