- Beregi Vadasz
- 2017-02-07-22:00
Azért a partvonalról annyit hozzátennék, hogy szerintem csínján kellene bánni a lövedék változtatásával energianyerés céljából. Merthogy a gyártó nem maximális lőportöltetet ad meg, hanem maximális töltetet. Amibe a lövedék is beleértendő. És ha mittudomén “60 gr FFG golyó” helyett tölt valaki “60gr FFFG hosszúlövedék” töltetet, akkor magasabb lesz az energia, de a nyomás is. Szóval túllépi a maximális töltetet. Azt meg ugye nem szabad. Az újratöltő videókban elég jól elmagyarázzák ezt, és ugye elöltöltővel minden töltés újratöltés… Beszélgettünk már erről korábban, de érdemi megoldás akkor sem született. Ha a gyártó nem ad meg adott lövedéktípushoz lőporfajtát-mennyiséget, akkor szerintem csak a lőpormennyiség csökkentésével lenne szabad nehezebb lövedéket tölteni, azzal meg energiában nem jutunk előre. És még mindig kérdés, hogy mennyivel kell csökkenteni.
Ez tényleg jó kérdés. A Pedersoli ajánlásából nem derül ki, hogy FFg, vagy FFFg porról beszélünk. Pedig nem mindegy. Ha jól tudom, pl. 60 grain FFg-nek 50 grain FFFg felel meg. A Pedersoli ajánlásából , ha szemcse-méret nem is, de az kiderült számomra, hogy a gömblövedék és a hosszlövedék között szintén tízes a váltószám. Tehát ha pl. gömblövedékhez 100 grain por a maximum töltet, akkor pl. egy maxi-ballhoz 90 grain. Legalábbis én így látom a fegyverekhez letölthető ajánlott tölteteket tartalmazó táblázatból.