Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Köszönöm az iránymutatást Feri. :good:   Így remélem már jó lesz:

 

Sziasztok!
Látom van érdeklődés a téma kapcsán. :)
Bár nem vitaindítónak szántam, de nincs ezzel baj. Ahány ember, annyi tapasztalat, annyi nézőpont és annyi vélemény, és hogy egy nagy klasszikust idézzek: “…a vita erősíti a morált.”
Na akkor sorjában:

 Sparrow (38346 hsz.):

Pont erre céloztam szinte a teljes hozzászólásom egészével. Szerintem a vadászatra engedélyezett kaliberek esetben nem minden esetben az űrméret a legfontosabb, hanem a lövedéktömeg és a mögötte lévő hajtóerő. Azért is írtam, hogy nem mindegy, hogy milyen tűréshatárú puskáról beszélünk. Ahogyan írtad, az Ardesa nem igazán lesz megfelelő a 45-ös kaliberben szarvasra, muflonra. De pl. a Missouri River Hawken, vagy a Tryon Target szerintem igen, mivel mindkettő elbírja a 90 grain lőporttöltetet a gyártói ajánlás alapján és egy 20 gramm fölötti lövedékkel simán hozza azokat a határértékeket, amiket a törvény előír. Az már más kérdés, hogy az 1:48-as huzagemelkedés a távolábbi lövéseknél milyen pontos lesz a hosszú lövedékekkel. De az biztos, hogy az Ardesa-ba hiába tömnek akár 25 grammos lövedéket, ha nincs ami meghajtsa, nem fog 2500 Joule-t produkálni. Jól értetted a hozzászólásom lényegét. Nyilván azért ha egy mód van rá, én is nagyobbat használnék a 45-ös kalibernél, de én a megfelelőségre helyeztem a hangsúlyt.
Pferi (38344 hsz.):

Young Shatterhand olvtársunk 38240. sz. hozzászólásának utolsó egy-két sora kapcsán írtam, amit írtam.

Nem azt akartam közvetíteni, hogy disznóra szerintem van energiakorlát elöltöltős fegyverek katergórájában, hanem csak arra akartam reagálni, hogy szerintem nem minden az űrméret, egy slankabb (esetünkben a 45-ös) kaliber is képes a nagyobb kaliberekhez hasonló határértékeket és ölőerőt prudukálni megfelelő töltet és lövedék-párosítással. Az igaz, hogy a 45-ös öbű, 2-3 kaliberhosszúságó lövedék vékonyabb 1 mm-el, mint pl. az 50-es 320 grain-es LEE REAL, de hogy súlyra nehezebb, az is biztos. Így ugyanakkora hajtóerővel valószínűleg el fogja érni a 45-ös hosszlövedék a 320 grain-es 50-es REAL ölőerejét. Nyilván lassabb lesz a súlyánál fogva, de a tömege viszont jóval nagyobb és ez is sokat számít a képletben.

A 30-06-ost is csak a fentieket példázva vetettem fel – nyilván köze nincs ehhez a katergóriához, de jó példa – mert jól szemlélteti, hogy egy viszonylag vékonyabb (pl. egy 9,3-hoz képest) kaliber is kifejthet megfelelő átütőerőt és jelentős lökéshullámot, csak hajtóerő kérdése az egész. Ugyanúgy megfelelő minden európai vadfajra egy vékonyabb 30-06-os, mint a vastagabb 9,3-mas.

A remetekan kérdése egész más dolog. Én ebben abszolút igazat adok Neked. A kérdés eredője azonban a találkozás körülményei. Megint modern példát hozok, mert ezzel tudom a legjobban érzékeltetni. Ahogy én elnézem, a 45-ös elöltöltős kaliber modern megfelelője a 243 Winchester. Mivel a torkolati energiája túlmegy a 2500 Joule-on is (ha jól tudom, túlmegy az még a 2600-on is), ezért megengedett nagyvad vadászatára.  Nyilván ehhez biztos kéz és teljesen tiszta körülmények kellenek, valamint megfelelő felelősségtudat és önmérséklet. Egy nagyobb disznó, vagy netán bika esetében én személy szerint biztos nem használnám, de gyakorlott kézben és nem túl messzire lőve (70-80 méter) szarvas és disznó esetében kamra-vagy nyaktőlövéssel, vagy nagy disznó esetében szórón (50-60 méter) a fejlövéssel tökéletes eredményt produkál. A 45-ös esetében én ugyanezt gondolom. Senkit nem buzdítok arra, hogy egy nagy kanra feltétlenül fogja rá nyugodtan. De aki igazán jól tud lőni nyílt irányzékkal és a körülmények és a távolság is megfelelő (40, max 50 méter – kb. egy szórónyi távolság), én nem gondolnám, hogy a 11,7 mm-es öbű, hosszú és egyben nehéz ólomlövedék jó 100 grain FFFg lőporral meghajtva (a lapocka mögött betörve hatalmas gombásodással, ahogy egy teszt is mutatta) nem hozná terítékre egy tiszta kamralövéssel.

Nyilván kellene utánkeresni egy rövid ideig (hiszen tökéletes szív-és tüdőlövéssel is jelentős távot tesz meg akár egy süldő is az esetek jelentős részében), de a kaliber megfelelő töltet és megfelelő lövedék használatával és persze megfelelő távolságról, tiszta találattal nem hiszem hogy ne hozna terítékre egy nagy disznót. Én azért írtam példának a korabeli 45-70 – est is a korábbi hozzászólásomban. Mégegyszer hangsúlyozom, én egyetértek Veled ebben a kérdésben Feri, én csak a kaliber megfelelőségén agyaltam és írtam ennek kapcsán véleményt.
Elöltöltős vadászat kapcsán nekem nincs gyakorlati tapasztalatom, én elméleti síkon a számokat elemezve formáltam véleményt.

38343 sz. hozzászólás: ezt valóban én írtam rosszul.
A véleményemhez a hozzászólásokat köszönöm, remélem okosítjuk még egymást jó ideig. :good:
Üdv.: Attila