Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Bocsi, tudom hogy nem Balázs vagyok, de a 71-es paragrafusban van leírva hogy mire mekkora erővel és mérettel lehet vadászni. 7-es pont: 45-ös mérettől kisebb nem engedett. 25-ös pont: gímszarvasra stbstbst 2500J, őzre 1000J-nél kisebb nem engedett. A 67-esben meg a hosszra való kitétel (45 centiméter).

Szia Balázs! Mindig valahol előhuppan ez e 2500J. Azt tudom, hogy nagyvadra ez az ajánlott, de a törvényben változatlanul csak a .45 és 45 cm van. Ugyi? üdv: A.sam.

Bocsi, tudom hogy nem Balázs vagyok, de a 71-es paragrafusban van leírva hogy mire mekkora erővel és mérettel lehet vadászni. 7-es pont: 45-ös mérettől kisebb nem engedett. 25-ös pont: gímszarvasra stbstbst 2500J, őzre 1000J-nél kisebb nem engedett. A 67-esben meg a hosszra való kitétel (45 centiméter).

Szia Balázs! Mindig valahol előhuppan ez e 2500J. Azt tudom, hogy nagyvadra ez az ajánlott, de a törvényben változatlanul csak a .45 és 45 cm van. Ugyi? üdv: A.sam.

Köszönöm szépen! Tudom, hogy nem vagyok naprakész ebből, ezért nem találok, és/vagy nem értek több dolgot. Üdv!

Ha jol ertelmeztem: minimalisan 45cm. Csohosszusagu, es .45 kaliberu eloltoltos fegyverrol van szo. A vadaszati torveny pedig eloirja, hogy nagyvadra 2500j minimalis csotorkolati energia, de pl. Őzre 1000j csotorkolati energia a minimum. Ertelemszeruen az 1250-et tudo ardesa ranger puskammal mehetek ozre, de disznora mar az .54-est kell hasznalnom. (A .45 nem.fogja tudni ezt az energiat, ezt .50 folott fogja tudni)

 

Sziasztok!

Bocsi hogy kicsit későn reagálok a hozzászólásokra, de azért csak írok néhány sort.

Nekem van egy sajátos meglátásom a 45-ös kaliber kapcsán, melyet szeretnék megosztani Veletek.

Annyival egészíteném ki a 45-ös kaliber dilemmáját a nagyvadra vonatkozóan, hogy nem biztos az cseppet sem, hogy nem-e lehet erre a célra használni. Mégpedig az alábbiak miatt (ha hülyeséget írok, remélem Balázs kijavít ;-) ):

Szerintem a pisztolyokon kívül minden elöltöltős fegyver rendelkezik legalább 45 cm-es csőhosszal és ugye van egy 45-ös kaliberünk.

Namármost. Balázsék és a PKLV Kft. még tavaly (ha jól emlékszem tavalyi a teszt) csinált egy tesztet és egy vadászati célú javaslatot kaliberekre vonatkozóan. A tesztben szerepelt egy Missouri River Hawken is 45-ös kaliberben, mely 90 grain FFFg svájci púderrel és egy 22,35 grammos lövedékkel simán verte a 2600 Joule-t is. Arról nem is beszélve, hogy legalább 480 m/s-al indulva nem kis lökéshullámot fog produkálni a testbe csapódva, s a becsapódást követően a tesztek ki is mutatták, hogy a felgombásodás aránya egy ilyen slankabb kalibernél nagyságrendekkel több, mint pl. egy lassabb 54-es glöfni tekintetében. Szó se róla, nem azt mondom ezzel, hogy az 54-est túlszárnyalja (speciel én is 54-es kalibert rendeltem meg ), de az előbbi 45-ös lövedék-töltet kombinációt én vígan merném használni kis hazánkban a rókától a gím-tarvadig gyakorlatilag mindenre. Gyakorlati tapasztalatom nem igazán van nyilván elöltöltősök terén, de hatalmas mennyiségű idegen nyelvű szakirodalmat átolvastam a témában a kaliberválasztás előtt. Én az 54-esnél azért ragadtam le, mert én elsősorban vadászatra szeretném majd használni. Ha a céllövészet lenne az elsődleges, és mellette vadászni is járnék vele, akkor a 45-ösnél álltam volna meg. Egy amerikai oldalon vitatkoztak szintén a 45-ös kalibernek a nagyvadra való megfelelőségéről. Egy nagyon frappáns választ adott az egyik delikvens: a korabeli 45-70 szereltlőszeres kalibert akkoriban fekete lőporral töltötték és 70 grain port használtak. Ezt a konstrukciót arra tervezték, hogy leterítse a bölényt. Az illető ezt követően feltette a költői kérdést, hogy ha ez a művelet működött 70 grain-nyi porral, akkor kb. 90 grainnél ugyan mi lehet a probléma?

Nem az hát a kérdés elsősorban (nyilván azért fontos, nem véletlenül limitálták a nagyvadas kalibert 45-től), hogy mekkora az űrméret, hanem hogy mekkora lőportöltet áll a puska gyártói ajánlásában. Ha 90-100 grain-re garantálják a cső tűrőképességét, akkor szerintem nincs baj. Az a lényeg, hogy a lövedék 20 grammon felül legyen és legalább 90 grain por legyen alatta. Lehet, hogy hülyeséget mondtam és a gyakorlatban tapasztaltabbak mást mondanak, de az eddig olvasott tesztek alapján úgy gondolom, hogy a fentiek alapján a 45-ös megállja a placcon a helyét.  Mondom ezt úgy, hogy nekem vadászat terén szerelt-lőszeres puskával van több tapasztalatom, elöltöltőssel még csak elméletben.

De a jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a 2500 Joule a határ a nagyvad esetében. Azt nem említik, hogy 45-ös kaliberrel nem lőhet senki egy goromba nagy disznóra, ha meghaladja a torkolati energia a 2500 Joule-t. Ilyen alapon a 30-06-os is ki van lőve, mert az ráadásul csak 30-as kaliber – igaz, 3900 Joule energiával. Szóval ezt érdemes átgondolni.

Nyilván a gyakorlatban majd elválik, hogy jól gondoltam-e. Ezt egy ballisztikai szelés teszt könnyen eldönti.

További szép estét Mindenkinek. :bye: