Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

No igen kellemes elfoglaltság ennek boncolgatása,minkét verzíóra van példa jócskán.

Ferinek a 38261-hez: Arany J:”Halat s vadat ,mint jó falat szem,szájnak ingere”/Ez a fajta szóhasználat is klasszikus. Nekem jobban tetszik.Tehát a ” a vad erre jár”,ha már minden áron többes szám kell,pl a Feri féle hszben: pl : többféle vad vagy vadfajok…avagy a a klasszikus vaddísznók,szarvasok,őzek…azt tudom ,hogy a múlt század eleji,földrajzi felfedezések során megismert természeti népeket hívta “vadaknak” a művelt polgári köznyelv és innen származtatták a vad-vadak “averzíó” szellemi “töltetét”….

Balázsnak a 38296.sz hsz: Azt tudom ,hogy nálunk a Szombathely-Oladi Mg Szakiskolában/harmadik szakmunkás osztály voltunk,addig csak 6 hetes alapfokú tanfolyam “járta”/ 1971-ben az 1805.sz vadász szakma akkori bölcsőjében ezt afféle “házífeladatul” kaptuk,hogy a sportvadászok körében ti:”maguk,ti lesztek a szakmai tudás bölcsője ” hirdessük.Ne feledjük,hogy akkoriban a melósruha,sváji sapka +fekete “kertész” gumicsizma avagy a Hofi által megénekelt”hogy néz ki a magyar vadász? szürke gyakorló+kék melegítő+szürke téli zubbony,usánka+munkásőr bakancs… stb Tehát tőlünk várták,hogy némi vadászetikát,haladó szokásokat,szakmai nyelvet elterjesztünk az akkori “úri közönség” körében. Ez is szerepelt a” feladatsoron”…. :good:El tudjátok képzelni ,milyen ellenállásba ütközött akármilyen kis apróság is.”minek szól bele ez a  kölyök,jó volt ez eddig így is” stb.Szerencsére az akkori MAVOSZ azért már képezte a Vt-ék társadalmi vadászmestereit aki végül is a hiv.vadász

“szakmai írányítója” volt/ami nem volt igaz,de legalább hallgatott rám :good:

Már az is hatalmas eredmény volt/ egy német vendég 500 grammos őzbak elejtése után volt pénz/,hogy megszerveztünk egy közös vásárlást az Agrokernél,egy zöld gumicsizma,

makkos kalap,zöld gyakorló+zöld téli zubbony témában,azért már csak ettől is sokat javult az összkép a Dánszentmiklósi Bársony István Vt-nél az első gyakorlati munkahelyemen….No, jó rég volt…

Remélem már nektek nem kell ilyen gondokkal küzdeni,bár akkor a kétkezi melós is belefért a vadászok táborába…

Most nem hiszem,hogy hemzsegnének.

üdv

Attila