Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Sziasztok!

 

Egy pár gondolat, ha hozzászólhatok!

Én  7,62x 54R-est töltöm..Sokan utálják, én szeretem. A cári korból való és még most is nagyon sok helyen lőnek ilyen lőszerrel világszerte. Egy erős, nagy erejű lőszer, nagy visszarúgással. A szociban, a seregben a géppuskák is ezzel a lőszerrel (Russian) voltak etetve. Volt, hogy 300-500 méteres célokra lőttünk harckocsiból géppuskával.. Éjjel igen látványos volt , mert a nyomjelzős lövedékek szép csíkokat húztak a sötét égboltra. És jól lehetett látni, hogy egy gurulatot kapott lövedék micsoda távolságokra tudott elrepülni. Hozzá kell tennem, hogy ezek nagy áthatoló erejű  acélmagvas lövedékek voltak, rettenetes pusztítást végezve a céltárgyban (pl. Szabócsalád).

Na szóval én ezzel lövök az 52 évjáratú magyar Mosin Nagant (FÉg GV) puskámmal, a legnagyobb megelégedésemre.

Ezt a lőszert nagyon megéri újra tölteni, mert jelentősen csökkennek a költségek, kb harmadára. Persze ez függ a felhasznált komponensek árától. Én minden versenyre saját töltésű lőszerrel megyek. Nem akarom fényezni magam, csak  leírom, hogy 50-100 méteren nyílt irányzékkal több versenyen is dobogós helyezést értem el és szinte  mindig újra töltött lőszerrel.

 

tapasztalatok: 4-5 újratöltés max. ennyit bír ki,  megkeményedik, nyakrésznél átlyukad.

Ha minden újratöltésnél trimmelni kell, akkor ez azt jelenti, hogy minden lövés után a hüvely fala nyúlik, azaz vékonyabb lesz. Nyilván egy határ után a hüvelyfal megadja magát. Max 4 -5 újratöltés..a tapasztalatok szerint. Utána kuka.

Ha egy ilyen hüvely  megadja magát lövés közben csúnya munkát végezhet a lövővel.   Szerintem nem érdemes keresni a határokat.

Nekem egyszerű dolgom volt, mert lovex lőport használok, cseh lövedékkel (SallerBéla) és annak idején ez úgy volt, hogy

az újratöltő táblázatban szerepelt 4-5 féle lőpor és amelyik éppen volt a boltban azt vettem meg. Megnéztem az ajánlott lőpor-mennyiséget ahhoz a lövedékhez, ami volt a boltban és legyártottam az újratöltött lőszereimet.Több százat csináltam már és lőttem el!  És nem változtatok semmit! Egy recept.. jó bevált  nem kísérletezgetek..

Ha van egy jó bevált recepted, ne változtass rajta! Sokkal, de sokkal nagyobb kihívást jelentett “újratöltés fronton” a szaros 38 Speciál lőszerek újratöltése könnyű lövedékkel. Nem egyszerű eset, mondhatnám azt is, hogy még a kísérletek a  mai napig folytatódnak.

A lágyítással kapcsolatban fenntartásaim vannak, de hozzá kell tennem sosem próbáltam, ilyen jellegű tapasztalataim nincsenek.

Legyen szép napotok!

 

U.i. Egy hete tulajdonomba került  egy 1905-ös Carl Gustafs  6,5x 55 ös kaliberrel. Természetesen ezt is újratöltött lőszerrel fogom etetni. A lövedék megrendelve.. most erre várok. Ha lesznek tapasztalataim, és valakit érdekel, szívesen megosztom őket!