Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia!

Azért csinálj egy pénzügyi tervet, mielőtt belevágsz! Én is álmodtam arról, hogy csinálok egyet, de ha piaci alapon nézed, abból a pénzből min. 50 évig ellövöldözöl amiből ki tudsz alakítani egy lőteret. Ezt mondom a nyugat Dunántúlra és a bécsújhelyi Mannlicher gyári lőtér tarifáival számolva! Az ami Sarlóspusztán megengedett, nem biztos, hogy neked is az lesz. A felső golyófogó pl, az új pontlövész lőtereknél kötelező… Nem kis beruházás. 45 fok alatt ne tudj kilőni. Oldalfal- pár ezer köbméter föld. Ennek a kitermelése is pár millió HUF. A terület művelés alól kivonása sem kis hercehurca. Nem beszélve a bányakapitánysági engedélyről, ha egyáltalán kapsz (természetvédelem, vízbázis védelem, stb). Valaki feldobta, hogy a lőtér területét le kell fóliázni az ólomszennyezés miatt a lővonal előtt 15-20 m-ig, és a golyófogónál ugyanígy. Földcsere x évente az ólomszennyezett talaj miatt. Annak ártalmatlanítása, stb. Ne a régi MHSZ lőterekből indulj ki. A mostani szabályozások eléggé hajmeresztőek. Ezért akinek megvan az engedélye félti is, mert újra engedélyeztetéskor már az új szabályokat kell alkalmazni.

A lőteret véleményeztetni kell igazságügyi szakértővel. Pár százezer minimum. Esetleg nem árt megterveztetni, ami szintén kb. a becsült bekerülési költség 5%-a.

Nem árt egy normális épület vizesblokkal, ami a minimum egy ilyen létesítménynél. Te se szeretnéd, ha vendégek körbepisilnék a lőteredet. A hölgy látogatókról nem beszélve.

Nézd meg a szövetségek országos versenyek rendezésére alkalmas lőterekkel szembeni elvárásait. Nagyon bosszantó, ha 1 lőállással kevesebbet engedélyeztetsz, mint a minimum. Ha klub-ot akarsz, ahol a tagok rendszeresen látogatják a lőteret és otthagyják a pénzüket, kell rendezned minősítő versenyeket. Nem tudom, milyen vizsgáid vannak már, de lövészetvezetői, versenybírói a minimum. Ha akarsz elöltöltőzni is, lőpor és csappantyú kezelői kinevezés kell. Ennek feltételei a semmi és a fegyverkereskedői+extra pszichológus elvárások között erősen szór, attól függ, melyik RK területéhez tartozol.

Nemárt pár klubfegyver is, hogy azok is tudjanak lőni, akiknek még nincs. Ez szintén pár millió. A saját fegyvereidet ugye nem engedheted át engedéllyel nem rendelkezőnek.

A mi lőterünk 1995 óta van meg. Már akkor évekbe került az engedélyeztetés. Érdemes belegondolni, hogy a legközelebbi lakott terület milyen messze van. Nem nagyon fogják szeretni azt a polgármestert, aki 1-2 km-re a várostól-falutól lőteret engedélyez a zaj miatt. Megfelelő széljárás esetén 3-4 km-e elhallatszik a nyitott lőtér zaja, pláne, ha hajóágyúkkal akarsz lőni.

Ha lőteret akarsz üzemeltetni, kell egy egyesület, vagy vállalkozást kell indítanod ebből a célból, magánszemélynek lőtér létesítés nem engedélyezhető. Egyesület min, 10 fő. Vállalkozás indítás, könyvelő, adók, stb…

A 70 fő körüli létszám mellett és úgy, hogy nálunk lehet skeet-et is lőni, hetente 1x nyitvatartással és jó idő esetén 30-40 lövésszel sem termel ki annyit, ami egy normál magyar bérnek megfelelő bruttó bevételt hozna. A pontlövészet közel nullszaldós, a koronglövészet hozza a pénzt, meg a vadászok, akik szezon előtt-közben puskát akarnak belőni. Ha drága vagy, hozzád se jönnek. Ha olcsó vagy, nem termeled ki még a fenntartás költségeit se. Persze, ha 0 szaldós akarsz lenni, az biztos megoldható, de marha sokat fogsz melózni. Mi 5-en vagyunk aktív lövészetvezetők, és társadalmi munkában csináljuk. Nagyon sok meló.

Egyedül nem lőhetsz balesetvédelmi okból. Kell még egy 18 évnél idősebb személy, ha magad lövészetvezető is vagy, amíg te lősz. Ebből máshol már volt büntetés.

Ezek csak szösszenetek, de érdemes utána számolnod. Mindjárt rájössz, hogy a legdrágább tagság is olcsóbb. Nem beszélve a felelősségről.

Üdv:

Balázs