Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia!

Ne agyalj túlsokat rajta. Ha a Quickload-dal csak összevissza számolgatsz, akkor inkább válassz ki egy hozzáférhető lőpor brandet – Vihtavuori v. Explosia és az ő táblázatukból mazsolázz töltetet.

Ha egyébként van egy jól lövő tölteted ebben a kaiberben, akkkor minek variálni? a Max 250 m lőtáv vadászatra soknak tűnik nekem standard vadásztávcsővel…Legyen inkább 150-160 m.

A lövedék energiát esetenként lehetséges átlagos gáznyomás megemelésével emelni, de ehhez pont lőport kell váltani. A 8x57JS-nél a kb. 740-790 m/s oké 12,7 g-s lövedékkel, 600 mm-es csőből. Valahova ezek közé ha belövöd, rendben van. Ez a 8×57 kaliberben mindenféle tudományos munkásság nélkül megy. Ha fölé mész ezeknek a sebességeknek, akkor valamit elrontottál.

“-mi az a minimum gáznyomás amit el kell érjek ahhoz, hogy a szerelt lőszer jól működjön (mert ugye az nc-lőpornak nyomás kell. de arról senki se mesélt hogy ez szám szerint mennyi… :( )” Azért, mert nincs ilyen szám.
“-Az utolsó kérdésem, de talán ez a legmegrázóbb. Amennyiben a CIP szerint a maximális gáznyomásom 3900 BAR lehet akkor a SAAMI szerint a maximális gáznyomásom miért lehet csak 2413,17 BAR, hiszen látszólagosan és méretileg ugyan az (ahogy én gyorsan átnéztem a mellékelt dokumentumokat) a két szereltlőszer. Miért a különbség? Mert így most a Saami szerint olyan megfelelő gáznyomásgörbet tudok elméleti síkon csinálni hogy elsírom magam, de ez a cip szerint meg édeskevés.” A SAAMI egyrészről kiherélte a 8×57-es lőszert, mert az USA-ban az átlagredneckek nem ismerték, hogy a Gew 88 puskának más a töltényűrje (kalibere), és a termékfelelősségi perek elkerülése érdekében a gyártók nagyon lementek a lőszer teljesítményével, hogy ne legyen baj, ha a nem hozzávaló csúzliból lövik. Másrészről a SAAMI másképpen méri a gáznyomást mint a CIP, ezért a mért értékek nem felelnek meg egymásnak, nem átszámolhatók egyik mérési rendszerből a másikra.

“-mi az a minimum gáznyomás amit el kell érjek ahhoz, hogy a szerelt lőszer jól működjön (mert ugye az nc-lőpornak nyomás kell. de arról senki se mesélt hogy ez szám szerint mennyi… :( )”

Ne számolgass, ne nézegess gáznyomást, dolgozz gyári töltőtáblából. Ha az alábbiak egyszerre teljesülnek, örülj:
1. betartod a gyári tábla tól-ig-ját.
2. A kezdősebesség 8×57 JS kaliberben 12,7 g-s lövedékkel 740 és 790 m/s között van.
3. A csappantyú nincs sarkosra vasalódva, a hüvely mindenféle erőfeszítés nélkül üríthető a puskából.
4. A hüvelynyaktól hátrafelé nincs gázvisszafújás. (a nyak lehet némileg kormos).
5. Ha az ellőtt hüvely szájába egy lövedéket behelyezel, akkor a legkisebb erő nélkül becsusszan.
6. A az általad elvárt pontosságot hozza a lőszer a fegyverrel.

Üdv: lorenz