Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Kedves Mindenki,

Nem mondanám magam túlzottan tapasztaltnak ebben a lőszerújratöltés dologban, ezért inkább kérdezek.

Számolgatok én itt összevissza Q   uickload-dal, de sose jutok dűlőre mi lenne a legjobb. Odáig eljutottam hogy van egy relatív működő összeállításom 8x57JS-hez, a gyári lőszerhez viszonyítva jó szórásképpel (100méteren… Nem akarok ám 1600kilóméterről rókákat lőni, de még lőlapokat se.Ezzel max 250.).
Ugye azt is elmondták/leírták bizonyos helyeken, hogy nem a maximális gáznyomás a leglényegesebb, hanem az, hogy az átlagos gáznyomásom legyen magasabb.
Nomeg közbe ennek a programnak köszönhetően kíváncsiságból belenéztem a 8×57 mm mauser (SAAMI) adataiba, aztán ez volt az a pont ahol eldobtam a gépszíjat. Noshát a kérdések:

-Adott lőporral hogy tudom befolyásolni az átlagos gáznyomást (csökkenteni, növelni)?
-mi az a minimum gáznyomás amit el kell érjek ahhoz, hogy a szerelt lőszer jól működjön (mert ugye az nc-lőpornak nyomás kell. de arról senki se mesélt hogy ez szám szerint mennyi… :( )
-Az utolsó kérdésem, de talán ez a legmegrázóbb. Amennyiben a CIP szerint a maximális gáznyomásom 3900 BAR lehet akkor a SAAMI szerint a maximális gáznyomásom miért lehet csak 2413,17 BAR, hiszen látszólagosan és méretileg ugyan az (ahogy én gyorsan átnéztem a mellékelt dokumentumokat) a két szereltlőszer. Miért a különbség? Mert így most a Saami szerint olyan megfelelő gáznyomásgörbet tudok elméleti síkon csinálni hogy elsírom magam, de ez a cip szerint meg édeskevés.

Remélem tudtok segíteni legalább egykét jó szóval, és bocsi, ha szétszórt az írás, megvisel ez a téma.  :wacko: