Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
  • LQ
  • 2016-10-25-16:02

Szia Zoli!

Köszönöm, én is valamilyen idomszerben gondolkoztam. Miután beírtam a hsz.-t 10 perc múlva ki is pattant egy ötlet a fejemből. Sajnos kúpon elég nehéz pontosan átmérőt mérni, még ha kicsi is a kúpszöge (korábbi tapasztalat). Arra gondoltam, hogy van 14 mm (.58-as csőről van szó) átmérőjű, üvegbe való dugóm. Az infó onnan van, hogy régebben tompiont akartam belőle csinálni, de arra meg pont ezért nem volt jó. Nem parafa, valamilyen műanyag. A külseje sima és kemény, ugyanakkor maga a dugó rugalmas és alaktartó. Levágom a legömbölyített végét és a kalapját, szépen egyenesre (palástra merőlegesen), majd átfúrom hosszában. Bele egy csavar, ami vagy 2-3 cm-el érjen túl (ez lesz a fogantyú). Aztán a másik végére anya – alátét. Ha a csavart elkezdem húzni, azaz összefelé nyomni a dugót hossz irányban, az elkezd oldalirányban terjeszkedni, hordósodni (jól ismert kompressziós hatás). Így be tudom játszani azt az átmérőt ami könnyen belemegy a csőbe, de még nem lütyög. Aztán jó pontossággal meg tudom mérni az “idomszert”.

Remélem működni fog. :)

Üdv: LQ