Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Kedves Fórumtársak! Még új vagyok az elöltöltő fegyverek világában, ezért egy kis segítséget szeretnék kérni. Nemrégiben szereztem be saját elöltöltő fegyveremet, amit a Kapszli-nak még egyszer köszönök. :good: Szerelt lőszeres fegyverem már régóta van, amihez Ballistolt használok. Most olvastam a Füstölgő Magazin egyik számában, hogy a Ballistol nem éppen a legmegfelelőbb a fekete-lőporos csőnek (az olvasottak alapján egy időre károsan befolyásolja a találati pontosságot). Még az intelem olvasása előtt Ballistollal takarítottam át az újdonsült fekete-poros puskám csövét és bele is fújtam egy kicsit, hogy szépen konzerválja. Nos, az olvasottak után a csőből el szeretném távolítani a felvitt olajfilmet. A szerelt lőszeres puskáimnál féktisztító folyadékot használok az olaj eltávolítására. Ezeknél semmilyen gondot nem okozott ez az anyag. Arra gondoltam, hogy elöltöltős fegyverem csövét kivenném az ágyazatból és féktisztítóval kitisztítanám. Jobb ötletem nincs. A szerelt lőszeres puskáim csövét por-szárazzá varázsolja néhány fújást és filccel való áthúzást követően. Mennyivel másabb anyagú a fekete-lőporos cső a modernhez képest? Tehet kárt benne ez az anyag? Szerintem nem, de eddig a Ballistolról is azt hittem, hogy univerzális, aztán kiderült, hogy mégsem. :unsure: A segítséget előre is köszönöm Mindenkinek! Üdv.: Attila

Nem kaptál eddig választ, de szerintem azért, mert pl. mi az a féktisztító? OK, tudom mi, de miből van, mit csinál, stb….?

Közben megnéztem egy MSDS lapot, aszerint a féktisztító egy sima benzines, alkoholos zsírtalanító folyadék.

No, ez nem szedi ki a BP maradékait, ahhoz víz, vagy legalábbis vizes tisztítószer köll. Ha már nincs az ágyazatban akkor a jó öreg, forróvizes vödörbe állítva és tisztítótapasszal sokszor átszörcsögtetve, majd száraz tapasszal tisztára kihúzva és végül átolajozva (WD40, bármi, ami nem Ballistol ill. nem teflonos, molibdénes olaj), ez a szerintem leginkább bevált eljárás.
A Ballistolt lődd ki a csőből! 1-2 tucat lövés szépen letakarítja a csőbelsőt. Látni fogod, ha változik a pontosságod.