Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia theHassan! Elküldtem emillel, megkaptad, vagy spam lettem? :unsure:

Eddig csak magyarországi lövészeknél láttam ilyen megoldást. Nekem nincs akkora tapasztalatom, mint a versenyzőknek, ezért lehet, hogy neked (is) igazad van. Minden esetre én inkább grízgombócot csinálok belőle a húsleveshez. :yahoo:

Nem jó helyeken nézted. :) Most volt a MLAIC VB és bizony gyk minden lövész használ vmi fillert. Ha nem grízt ( és késhegyre menő vitákat tudnak folytatni pl., hogy búza v. kukorica) akkor vmilyen filc fojtást. Szárazon, vagy épp átitatva.

Amit írsz az egyrészt igaz, már a rezonancia, de nem a leglényegesebb. Sokkal fontosabb szempontok is vannak, pl. a dobfurat hengeres, vagy épp kissé kúpos volta, a dobban felgyorsuló lövedék helyzete a SOSEM tökéletes dob-cső együtállásban, és még lehet sorolni. A lényeg, hogy a lövedék a szimmetriáját vesztheti (ütődött lesz) és e miatt kevésbé pontos.

De a legfontosabb szempont: működő dolgot nem javítunk! Észre fogod venni, hogy amint mások látják, hogy csak porra golyóra töltesz, filler nélkül, el fognak állni mellőled a lőállásban. A sok év alatt volt már ilyen kolléga több is, és volt aki végül kikopott a lőterekről mert senki nem akart mellette kockáztatni. Ez veszélyes üzem, szabályokkal.

KÖSZÖNÖM SZÉPEN! MIVEL TERMÉSZETESEN MINDEN TAPASZTALT KOLLÉGA VÉLEMÉNYÉNEK ÖRÜLÖK, SOKAT TANULOK. MIVEL KEVESET TUDOK LŐTÉRRE JÁRNI, ENNEK AZ ESZMECSERÉNEK A “FOGJUK MEG A KEZDŐK KEZÉT ” TÉMÁBAN KELLENE LENNIE, EZT ELISMEREM.

FONTOS, HOGY REVKÓRÓL BESZÉLEK.

NEM IS VITATKOZHATOM CSAK ÚJABB KÉRDÉSEK MERÜLTEK FEL BENNEM:

-A DOBFURAT ALAKJA: HA 2-3 MM, VAGY 1 CM VAN A LÖVEDÉK ÉS A CSŐFAR KÖZÖTT, ÍGY IS ÚGY IS DEFORMÁLÓDIK A LÖVEDÉK, ÉS ELEVE NEM LÉTEZIK OLYAN LÖVEDÉK AMI TÖKÉLETES LENNE AZ ÖNTÉS MIATT.

-DOB-CSŐ EGYÜTTÁLÁSA SOSEM TÖKÉLETES, EZÉRT MEGINT NEM GONDOLOM, HOGY KÜLÖNÖSEN NAGY BELBALLISZTIKAI JELENTŐSÉGE VAN, HOGY 2-3 MM, VAGY 1 CM AZ ÚT A DOBBAN. A CSŐFURAT ÚGYIS LE FOGJA “SZABÁLYOZNI ” A SKULÓT.

-A LÖVEDÉK, MÁR A BEPRÉSELÉSNÉL, SŐT AZ ÖNTÉSNÉL IS ELVESZTETTE A SZIMMETRIÁJÁT, LEHET HOGY EZEN AZ 1 CM ÚT A DOBBAN MÉG JAVÍT IS.

-A MŰKÖDŐ DOLOG IS ÚGY LETT KITALÁLVA, HOGY MÁR MEGLÉVŐ DOLOG TOVÁBB LETT GONDOLVA, KÍSÉRLETEZVE, FEJLESZTVE. AZ ÚTTÖRŐK VISZIK ELŐRE A DOLGOKAT! 150-200 ÉVIG MŰKÖDŐ DOLOG VOLT, HOGY SEM GRÍZT, SEM FOLYTÁSOKAT NEM TETTEK A LŐPOR ÉS AZ ÓLOM KÖZÉ, SŐT SZEKÉR FÉLE KENCÉT SEM HASZNÁLTAK. :yahoo:  NEM ISMEREK OLYAN STATISZTIKÁT, HOGY EZOKBÓL A DÉLIEK, VAGY ÉSZAKIAK, ESETLEG A COWBOYOK HULLOTTAK VOLNA.

-HA NEM IS SOKAT, DE AZÉRT JÁROGATOK LŐTÉRRE. (NEM RAJTAM MÚLIK, HOGY NEM LEHET TÖBBSZÖR) LEGUTÓBB EGY 70 ÉV KÖRÜLI, KORÁBBAN HIVATÁSOS MESTERLÖVÉSZ VOLT A LÖVÉSZET VEZETŐNK. Ő IS MEGMOSOLYOGTA A GRÍZEM, ÉS Ő SEM HASZNÁLTA A COLTJÁBAN, PEDIG JÓVAL TÖBB GYAKORLATA ÉS TUDÁSA VAN MINT SOKUNKNAK. SENKI NEM MENT ODÉBB, AMIKOR DARA NÉLKÜL TÖLTÖTTEM, MERT OTT SENKI SEM HASZNÁL FOLYTÁSOKAT A PORON. (MÉG MINDIG CSAK REVOLVERRŐL BESZÉLEK)

NEM TUDOM ELDÖNTENI, HOGY A GRÍZES, VAGY GRÍZTELEN PÁRTNAK VAN-E IGAZA,  MERT UGYANANNYI ÉRVET HALLOTTAM, LÁTTAM MELLETTE, MINT ELLENE. (KICSIT TÖBBET ELLENE) ÚGY ÉRZEM, HOGY 150 ÉV GYAKORLAT ÁLL SZEMBEN 10-20 ÉV SPEKULATIV SZABÁLYAIVAL.

-NEKEM NINCS HOZZÁ FELSZERELÉSEM, DE TALÁN VALAKI ELVÉGEZNE PÁR KÍSÉRLETET AKKOR ESETLEG ÉRDEKES DOLGOK DERÜLNÉNEK KI: KELLENE EGY JÓ LÖVÉSZNEK FELTÁMASZTÁSBÓL LŐNIE ÚGY, HOGY A LÖVEDÉKET NEM A DOBBA, HANEM A CSŐFARBA TUSZKOLJA EZZEL KIZÁRVA A DOBBAN MEGTETT UTAT (NO EZ ALÁ KELL TUSZKOLNI WADOT, GRÍZT, FILLERT, AKÁRMIT BŐVEN) MEG ÚGY DOBBA TÖLTVE, HOGY NEM GRÍZEZ, MEG GRÍZEZ.

MŰKÖDHET???

AZ VISZONT TÉNYLEG NAGYON ÉRDEKEL, HOGY SZERINTED MILYEN HATÁSA VAN A BIZTONSÁGRA A GRÍZNEK? LÁNCGYÚJTÁST KIZÁRJUK A ZSÍRZÁSSA. ZSÍR ALATT LÖVEDÉK. HA EZEN IS ÁTMENNE A TŰZ, GÁZ ÉS BEGYJTANÁ A SZOMSZÉD KAMRÁT, AZ MÁR A CSODA KATEGÓRIÁJA.

( IGAZ, AMIT LÁTTAM AZ NEM SOK, DE A LÁNCGYÚJTÁSNAK SINCSENEK AKKORA HATÁSAI, MINT AHOGY RETTEG TŐLE MINDENKI. DE HOGY EL KELL KERÜLNI, AZ OK! CSÚNYÁN LEJÖHET A KÉKÍTÉS-BARNÍTÁS A KERETRŐL, COLTNÁL AZ ÉKRŐL HA ELSZÓL EGY SZOMSZÉDOS KAMRA IS. :yahoo: )

ABBAN EGYETÉRTEK, HOGY A LEGFONTOSABB HÁROM DOLOG: A BIZTONSÁG, A BIZTONSÁG ÉS A BIZTONSÁG, MINT AHOGY BALÁZS ÉS KÁLDI GÁBOR IS ÍRTA, DE A NEM IGAZOLT “VÁROSI LEGENDÁK” BEÉPÜLÉSÉT A SZABÁLYZATOKBA EL KELLENE KERÜLNI. UFF, ÉN BESZÉLTEM.

KÖSZÖNÖM ÉS SZÉP NAPOT! :bye: