Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Eddig csak magyarországi lövészeknél láttam ilyen megoldást. Nekem nincs akkora tapasztalatom, mint a versenyzőknek, ezért lehet, hogy neked (is) igazad van. Minden esetre én inkább grízgombócot csinálok belőle a húsleveshez. :yahoo:

Nem jó helyeken nézted. :) Most volt a MLAIC VB és bizony gyk minden lövész használ vmi fillert. Ha nem grízt ( és késhegyre menő vitákat tudnak folytatni pl., hogy búza v. kukorica)  akkor vmilyen filc fojtást. Szárazon, vagy épp átitatva.

Amit írsz az egyrészt igaz, már a rezonancia, de nem a leglényegesebb. Sokkal fontosabb szempontok is vannak, pl. a dobfurat hengeres, vagy épp kissé kúpos volta, a dobban felgyorsuló lövedék helyzete a SOSEM tökéletes dob-cső együtállásban, és még lehet sorolni. A lényeg, hogy a lövedék a szimmetriáját vesztheti (ütődött lesz) és e miatt kevésbé pontos.

De a legfontosabb szempont: működő dolgot nem javítunk! Észre fogod venni, hogy amint mások látják, hogy csak porra golyóra töltesz, filler nélkül, el fognak állni mellőled a lőállásban. A sok év alatt volt már ilyen kolléga több is, és volt aki végül kikopott a lőterekről mert senki nem akart mellette kockáztatni. Ez veszélyes üzem, szabályokkal.