Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Mi módosult? – Vadászati törvény. Lehetővé tette az elöltöltős fegyverek vadászati célú felhasználását. Ennyi. Jó a törvény? Nem jó. De nem azért nem jó mert nem könnyíti meg a sportlövők életét hanem mert pl. nem engedélyezi a társas vadászaton való felhasználásukat még apró vadnál sem.(miért lenne probléma a több túlélő tőkés réce, vagy liba.. ?)

A sport és hobbilövészek élete ettől nem lett könnyebb, de ez tényleg nem ennek a törvénynek a hibája.

“Na most ezt a kis társadalmat sikerül éppen kettészakítani a puszta jó szándék igyekezetével. A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve! Mert amint írtam: ugyanaz a lőpor, ugyanaz a kapszli, ugyanaz a puska, ugyanaz a golyó, ugyanaz az ember. És mégis kétféle szabályozás. ” – pont ezzel van a bajom. Miért kell kettészakításnak értékelni azt, hogy van olyan akinek könnyebb lett? Vadászfegyvert tartani is könnyebb mint sportfegyvert, nem kell évente orvoshoz menni, nem kell minősítőt meglőni… De ez ugye nem a vadászok hibája. Történt végre valami ami néhány embernek jó, másoknak viszont nem okoz nagyobb nehézséget mint eddig (sajnos könnyebbséget sem). Ahhoz amit ti (és én is) szeretnétek ahhoz a fegyvertörvény kell még megváltoztatni. Az sem lessz egyszerű, de talán megtörtént abba az irányba is az első lépés.

” A törvényhozás folyamatát kritizálom, nem az elkészült törvényt. Te sem gondolhatod komolyan, hogy egy polgári kezdeményezést a hatalomnak 18 évig kell fontolgatnia.” – Nem hát, siralmasnak és szánalmasnak tartom.

1. Miben segíti a .45 űrméretű elöltöltős feketelőporos golyóspuskával a róka eltalálását a hátultöltő nitrolőporos sörétes puskával madárra lövés képessége? – semmivel, de ugye a vadászvizsga mind sörétes mind golyós fegyver megszerzésére “felogosít” mindkettőből vizsgázni kell. (sokak bánatára)Ami egyrészt megint csak egy másik kérdés másrészt tényleg nem igazi probléma.

2. Miben segíti a töretnek a vadászkalap megfelelő oldalára való elhelyezésének tudása a feketelőpor biztonságos tárolását?  – pont annyra mint maga kalap

3. Az általam előző hozzászólásomban leírt ügymenet mely pontja és miért veszélyezteti:
– a magyar társadalmat és Magyarország alkotmányos berendezkedését általában; illetve
– a magyar állampolgárokat külön-külön? – természetesen semennyire sem.

Egy oldalon állunk egyet is értünk, de pont a kettészakításos felvetések (meg a dögöljön meg a szomszéd tehene is) felvetések ellen próbálom hangsúlyozni ez (most) a vadászati törvény változása.

Nem akarok sértő lenni de ez amolyan öreg komcsi trollszöveg amit írtál, kb. a rendőrök nyomják ezt a “nekem lehet neked nem” stílust. – lehet, bár nem annak szántam, a mostani vadászat lehetősége, és a lőszerújratöltő vizsga is csak a valamilyen  fegyvertartási engedéllyel rendelkezőknek megoldás (az is majdnem 10 év volt). Amint a bölcsek mondták (kb) az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik, ez már a második volt.

“Ennek az éremnek egyébként van egy másik oldala is: egy előltöltős gyakorlatilag ugyanúgy halálos fegyver (hisz itt is mennyiszer olvasni: ez meg amaz a töltet meghaladja a 2500J-t), mint egy szereltlőszeres. A jelenlegi észjárás alapján akár a lőfegyvervásárláshoz is meg kéne szüntetni az engedélyt 18 év felett, mert lőszert nem vehet hozzá, csak lőtéren használhatja lövészklub tagjaként, vagy…” – tehát visszajutottunk oda, hogy ha tudok vele lőni akkor kell az engedély. Igen hatalmas marhaság és értelmetlen  az, hogy engedéllyel lehet vásárolni lőszert de nem lehet venni feketelőport, erre “működik” az ujratöltő vizsga ami már tényleg közröhely. De van ennél rosszabb is, pl venned és tartanod kell szerelt lőszeres fegyvert, amivel a minősítőt is meg kell lőnöd, csak azért szabályossan elöltősözhess. Tehát kellene egy olyan engedély lehetőleg nem 20 év múlva ami csak feketelőporra jogosítana fel. Higgyétek el én is nagyon örülnék neki, De ez megint csak nem a vt hibája.

És ha már autós péda: van B jogosítványod de motorozni is szeretnél, miért is kell újra kressz vizsga…. Minden területen ott van az idegesítő felesleges túlszabályozás

Történt végre valami, igaz borzasztó lassan, aminek örülni lehet mindenkinek, hiszen bizonyítja , hogy nem lehetetlen elérni valamit – csak győzzed kivárni. Történnie kellene még a sportlövészetben is, és akkor mindenki boldog lenne. De ne lássuk már állandőan csak a rosszat mindenben.

Üdv:Tábori Zoltán