Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Kedves Mesterek, hadd kérjek egy kis jogértelmezést, mert én nagyon reménykedek, de érteni nem értek.

Elolvastam a vadászati célú elöltöltőfegyveres jogszabályi környezet várható tervét. Ebből nekem az jött le, hogy aki vadászni akar, az letesz egy, egyetlenegy komplex vizsga, és ez alapján egy engedély. Ez kiváltja a jelenlegi lőfegyvertartásit (ami helyes, hiszen ki beszélt itt lőfegyverről?), a lőszerszerelőit (ami helyes, mert ki beszélt itt szerelt lőszerről?), és persze bizonyítja, hogy az ember ért ez elöltöltő fegyverhez. Ez nagyon jó!

Csak én nem akarok vadászni. Én célba lőni akarok.

Szóval akkor nekem ugyanahhoz a puskához, amivel rókát meg őzet lőhetnék, ha papírt akarok lőni, akkor lőfegyvertartásit kell szereznem, lőszerszerelőit kell szereznem, mindezeken felül persze az elöltöltős vizsgát is le kell tennem? Vagy hogy? A cikk csak annyit ír, hogy “Mindezeken felül az elöltöltő fegyveres sportlövészet kapcsán is egyértelműsíteni, életszerűbbé kívánjuk tenni a szabályozásokat.”. De a jogszabályból az olvasódik ki számomra, hogy míg a vadász puskához engedéllyel mindent lehet, a sportlövő puskával továbbra is semmit, vagyis marad a lőszerszerelői út.

Esetleg úgy, hogy leteszem a vadászatra jogosító elöltöltőst, de nem szerzem meg a vadászat egyéb feltételeit, hanem ehelyett sportegyesületbe lépek (na nem mintha versenyszerűen sportolni akarnék, de ne legyek már kötekedő…)? És minden esetben én igazából vadászni akarok, csak előtte elmegyek még a lőtérre felkészülni. Mondjuk még egy 40 éven át.

Azért is fontos szerintem ez a kérdés, mert előbb céllövővé kell válni ahhoz, hogy az ember vadásszá válhasson. A gyakorlati vizsgán ugyanis célba kell lőni. Arra meg fel kell készülni.

Vagy tényleg kettészakad az elöltöltő-társadalom, és lesznek a könnyűutas vadászok meg a nehézutas céllövők?

Félreértés ne essék, tudom, hogy nem kell nekem feltétlenül otthon tartani a port meg a kapszlit, és ekkor máris egyszerűbb az élet, hiszen a lőtéren is meg tudom venni. Ha és amennyiben meg tudom venni, ugyebár, és pont ebből indult ki emlékeim szerint az otthoni lőportartás lehetővé tétele.