Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Sziasztok Bajtársak! Milyen papírból érdemes gyártani a revolver papírtöltényt? Én a hagyományos, újrahasznosított papírból készült fosszínű postai borítékra gondoltam, mert az elég vékony ahhoz, hogy teljesen elégjen de elég erős. És a fosszín miatt autentikus színhatású. :yahoo: Tudja valaki a .44 cal. papírpalást méreteket cm-ben? Muszáj az egésznek kúpalakúnak lennie, vagy jó a henger is? Köszi, szép esőt!

Rengeteg “tanácsot” találsz a jutyubon, egyebek között Balázs is rakott fel papírtölténykészítő videót. Én ezek alapján kipróbáltam több papírt, méretet, formát, és végül – mivel lusta ember vagyok :) – készen veszem a kivágott papírt. Nem tanácsot akarok adni, végül is mindegyik működött, és úgyis mindíg a saját tapasztalat a döntő. Amiért mégis e mellett döntöttem, az alapvetően az volt, hogy nem kell ollóval vagdosni a papírt. Bár voltak olyan videók, ahol nem kellett kúposra vágni, simán hengeres maradt, ennek két hátránya volt:

  1. cigarettapapírt használt, amivel cigarettát jól lehet sodorni – ifjukoromban csináltam :) – de a töltényhez nekem nem igazán vált be.
  2. mivel nem kúp-forma volt, a hüvely nem lehetett vastagabb dob-furat átmérőnél, így nehéz volt a lövedék beültetése. – persze lehet, hogy csak én vagyok béna! :)

Balázs egyébként pontos méretet is megad, amivel az első etalont elkészíted, aztán azt lehet körbevágni/rajzolni. Kicsit macerás, de jól használható.Ezzel a legnagyobb gondom a töltényfenék kialakítása volt. (papírzsebkendő, szétválaszt, pici darab levág, ráragaszt… elég sok macera!) Ezek után próbáltam ki a H&C által forgalmazott papírt. (http://www.hc-collection.com/44-calibre-c102x2069014) Tudom, hogy vannak, akik szerint ez nem az igazi, mert nem mindent magad csinálsz, de rendkívül praktikus és hatékony. Igazából csak a vagdosást váltod ki, a többi “élmény” megmarad. (a honlapjukon találsz leírást és videót is.) Ami még mellette szól: vettem a németeknél is spec. papírt, próbáltam a cigipapaírt, illetve én is kipróbáltam más, “sima” vékony papírt. Ez volt az, amelyik gyorsan és maradvány nélkül elégett. A német papírral pl. a csapi sem mindíg boldogult, volt, hogy “csütörtök” után a lőkupon kersztül át kellett szúrni, hogy hajlandó legyen működni. Ha netán ki akarod próbálni, ne vegyél készletet – abban vannak fölösleges dolgok is. Amire szükséged lesz:

  1. az 1 db réz forma-tüske. Ez nem csak a “feltekeréshez” jó, a másik fele a papírhüvely negatívja, ebbe lehet berakni a töltéshez. Tökéletesen tartja a papírt, amíg beleszórod a port, grízt és beülteted a lövedéket.
  2. a paír (100-as csomagban van),
  3. és a ragasztó. Egy tubus kb. 300-350 töltényhez elég. Nem csak a hüvelyt, de a lövedéket is ezzel tudod beragasztani. Lehet, hogy ezt itthon is találsz, nekem nem sikerült, de nem igazán értek hozzá, inkább megvettem.

Még egy tanács: a szállítási költség egy érdekes dolog. Kell egy kicsit “játszani” a kosárral, mivel a fajlagos szállítási költség nem csökken minden határon túl a mennyiséggel. Ha érdekel, de nem akarsz egyből vásárolni, nagyon szívesen küldök kipróbálni.

 

Köszönöm szépen! A filmeket láttam, Balázsét is, csak a papírfajta nem volt világos. Kipróbálom magam és ha nem megy veszek egy készletet. Ilyent is gyárthatna a kapszli. A pzs. szerintem elég sérülékeny. Ha sikerül megírom!

Szép napot!