Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Most találtam Google bookson Sam FALADA “The Gun Digest Blackpowder Loading Manual“-ját, úgy hiszem hasznos lehet itt is sok lövésznek, ha megosztom. Az úriember ugyanis 217 különféle népszerű elöltöltős fegyverhez egyenként  kikísérletezett 1000 féle, különféle töltetet és ezt a könyvben táblázatos formában elő is adja.

Angol tudás különösebben nem szükséges hozzá, meg kell keresni a tartalomjegyzékből az adott fegyvert (vagy ha nincsen benne, jobb híján valami hasonlót), ahol Swiss FFg lőporra és adott lövedékre vonatkozóan láthatóak a különböző töltetetek (az első oszlop a térfogat szerinti mennyiség grainben, a második a tömegméréses mennyiség) , a mérések alapján csőtorkolatnál elért és 100 yardnál mért lövedéksebesség (láb/sec, azaz fps) és energia , valamint hogy milyen célra ajánlja.

Az érdekesebb kategóriák:

P: Plinking, ez gyakorlatilag az örömlövészet a hátsó udvarban
T: Target, a legpontosabb szórást produkáló töltet céllövészethez.
BG: vadászati, nagyvadra (“big game”)
O: “optimális” töltet, inkább vadászatra, a megfelelő keresztmetszet az erő és pontosság között.

Vadászati célra a lövedék energiája kiszámolható a táblázat alapján, mivel ott angolszász mértékegységekben van közölve (fps – feet per second, láb/mp, a méterhez 0,3048-al szorzandó). A képlet: 1/2 m * v^2.

A könyv előnézete teljesen legálisan elérhető itt: https://books.google.hu/books?id=SLlPI_UPdxUC&lpg=PP1&hl=hu&pg=PP1#v=onepage&q&f=false

 

 

Mellékletek: