Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Sajnos oldal iranyban nem lehet allitani, igy az marad, hogy megtanulsz velet ugy löni, hogy mindig egy kicsit jobbra celzol. Az elsö iranyzekot ha görbitgetni kezded le fog törni. Ez a felrehordas abbol adodik, hogy a csövet nem tekertek be a tokba addig amig kellett volna. Ha otthon magad elkezded teketgetni a tokot, es nincsen meg hozza a “kulcs” ami pont illeszkedik a tokba 100 % hogy elgörbül a tok. A 10 centi, huszonöt meteren nem olyan sok, ezt be tudod hozni, közepre kis , de inkabb sok gyakorlassal – nekem 25 cm volt. A magassagot meg csak akkor piszkald ha mar megtalaltad almaid löszeret, illetve – löpor, lövedek kombinaciojat. Üdv van Flintsone

Szia!
Ismerem a problémát. Mivel ugyan ez volt az én uberti Cattleman-nemmel, amit használtam vettem, nekem is fejtörést okozott.
1. Először is találd meg a megfelelő lőszert, vagy kísérletezd ki, ha magad akarsz tölteni.
  Saját receptem:  38-as hüvely, 105 gr-énes SWC LEE kicsit keményített saját öntésű, kaliberezett lövedék, majd alox-szal kezelni (kaliberezés előtt is illik)
                               Lovex DO32 lőpor  0,29 gramm  (4,5 grain). Ez már eléggé erős.. de én ezt szeretem..
                                Felhívom a figyelmet, hogy  a lőpor kiválasztása nem egyszerű… kevés lőpor nagy hüvelyben, sokszor nem égett el a lőpor, egyenletlen volt a gáznyomás..
   Nekem ez vált be, ehhez a lövedékhez, ezzel a lőporral. Lőlapra 25 méterre  tökéletes. Mindig ezzel versenyzek. Nem rúg nagyot, szép szabályos lyukakat üt, 25 méterről is látni a becsapódásokat. Más lőporral más lövedékkel sokat kell kísérletezni..
2. probléma: Alá-és oldalra hord a pisztolyod, ahogy kezdetben az enyém  is.
Bosszantó az ilyen, nagyon bosszantó.
Megoldás: első célzó ki, majd reszelés az alsó ívéből. (Nem a felsőből, gyári festést nem rongáljuk)Valószínű, hogy rézzel van gyárilag fixálva. Nekem nagyon könnyen kijött, sőt túl könnyen. Egy íves horonyba illeszkedik bele, nem vízszintes, hanem íves. ebből kell lereszelni , követni az ívet, lehetőleg  szabályos módon.
Hogy mennyit kell lereszelni: Erre kell az alábbi képlet:
Célzási bázis/ lőtáv  x lőhiba= korrekció A célzási bázis =a két irányzék közötti távolság cm-ben)
pl. Nekem 3 cm hordott alá 25 méteren
korrekció:  16,3 /2500 x 30= 0,19 (minden cm-ben van) Azaz 1,9 mm-t kellett lereszelni az alsó ívből. És barátom jó lett! :yes:
Felhívom a figyelmet, hogy erősebb lőszerrel (fmj) már feljebb fog menni. Kicsit alább kell tartani. Ezért fontos, hogy arra állíts be, amivel versenyen lőni fogsz!
3. Ha már kint van az első célzó, azt vissza is kell helyezni tudni. Erre vannak nagyon jó fém ragasztók, amikkel remekül tudod rögzíteni a tüskét. Az oldalsó korrekciót is el lehet végezni az első irányzékkal még fixálás előtt, annyi mozgása van, hogy ez megtehető. A ragasztó nevét később tudom megadni. A pill. ragasztót felejtsd el. Rideg és törik. Kellemetlen keresni az irányzékot a fűben és nincs sok esély rá, hogy megtalálod.
Ez türelem játék, ne kapkodj, csak szépen sorjában.
Megjegyzés: Egyébként  én uberti cattlemannal versenyzek kpgy pisztoly 20 lövéses  számban, hagyományos versenyeken. Nem történelmi pontlövőn. 6  collnál nem lehet hosszabb a csöve.

Tisztelt Fórumozók! Szeretnék segítséget kérni: vettem egy Uberti Cattleman .357-es pisztolyt és amellett hogy nagyon tetszik, tapasztalanom kellett, hogy balra alá hord 15m-re kb 10-10cm-t. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valami praktika, amivel ezt orvosolni lehet azon kívül, hogy jobbra fölé célzok. Még a magassági eltérést rendbe lehet hozni a célgömb kurtításával, de az oldal irányzásra nincs ötletem, tekintve hogy nincs állítható irányzéka. A másik kérdésem, hogy ki milyen lőszert ajánl hozzá? Eddig a teljes köpenyes Fioccit próbáltam, Szeretnék előbb-utóbb otthon töltött köpeny nélküli ólom lövedékes lőszert használni van tapasztalat ezügyben valakinek, mekkora milyen töltettel érdemes készíteni? A válaszokat előre is köszönöm: Ferenczi Balázs feba78@gmail.com