Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Színdarabok
1 day, 6 hours telt el
Fórum szabályzat
2 days, 17 hours telt el
Fórum szabályzat
2 days, 17 hours telt el
Elöltöltő fegyver és kiegészítő adás, vétel csere
4 days, 21 hours telt el
Fórum szabályzat
2 days, 17 hours telt el
További hozzászólások

Én nem fordítok, mivel angol szövegben még a szavakat sem tudom egymástól megkülönböztetni. Salétromsavval sokat dolgoztam,ezt az anyagot ismerem.Nem ezt teszi a fával, ha fára kened 2-3 nap alatt az átitatott réteg össze töredezik. Ez inkább valami olaj.

A videóban kb ez hangzik el: Egy akkortájt új anyagot kezdtek használni ami melegítés hatására mély vörösesbarnára színezte a fát. Ez az anyag az aqua fortis avagy salétromsav volt. Közben a képen egy vöröses színű híg folyadékot ken a fára, majd a felesleget gondosan leitatja.

A salétromsav, főleg melegítve megsárgítja és megbarnítja a fát, nitrálja  és oxidálja a ligninben levő aromás részeket (a lignin egy főleg  hidroxiaromás polimer ugye). A videón nincs infó a sav koncentrációjáról, de még ha tömény (50+%) is, a felvitt mennyiség csekély, a fa mélységében már nem hat, ráadásul az igen nagy meleg hatására a felszínen maradó rész el is párolog. Utána ráadásul le is keni lenolajjal, így ha a fa kissé károsodott is a megkötő szilárd olajlakk szépen “összetartja”.

No, ez volt a kémiai rész. A kiindulás pedig még mindig az, hogy a videó szerint ezt használták.  :bye: