- Chariot
- 2016-03-02-14:25
Én nem fordítok, mivel angol szövegben még a szavakat sem tudom egymástól megkülönböztetni. Salétromsavval sokat dolgoztam,ezt az anyagot ismerem.Nem ezt teszi a fával, ha fára kened 2-3 nap alatt az átitatott réteg össze töredezik. Ez inkább valami olaj.
A videóban kb ez hangzik el: Egy akkortájt új anyagot kezdtek használni ami melegítés hatására mély vörösesbarnára színezte a fát. Ez az anyag az aqua fortis avagy salétromsav volt. Közben a képen egy vöröses színű híg folyadékot ken a fára, majd a felesleget gondosan leitatja.
A salétromsav, főleg melegítve megsárgítja és megbarnítja a fát, nitrálja és oxidálja a ligninben levő aromás részeket (a lignin egy főleg hidroxiaromás polimer ugye). A videón nincs infó a sav koncentrációjáról, de még ha tömény (50+%) is, a felvitt mennyiség csekély, a fa mélységében már nem hat, ráadásul az igen nagy meleg hatására a felszínen maradó rész el is párolog. Utána ráadásul le is keni lenolajjal, így ha a fa kissé károsodott is a megkötő szilárd olajlakk szépen “összetartja”.
No, ez volt a kémiai rész. A kiindulás pedig még mindig az, hogy a videó szerint ezt használták.