Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Igen nekem ugy tűnik, hogy a lassabb por nem ég el rendesen föleg ha olom lövedékkel használja az ember, de az én esetemben csak ez jöhet szóba. Erdekes, hogy ha egy kicsit nagyobb volt a töltet akkor mintha kevesebb elégetlen salak maradt vissz, mondjuk a Lee loading Data N330 148 gr Wadcutter -ra 3,9 gtain pudert ad meg minimumnak en meg 3,0 grainel töltöttem. Van aki az N320 ra esküszik vettem azt is majd kiprobálom azzal is. A sehol semmilyen loading manualban 38 as spec töltésére nem irott VihtaVuori N310 meg működik és kb nulla kosz vagy korom marad vissza. Na mindegy, majd megrpobálom nagyobb töltettel lehet, hogy lehet találni egy kombináciot ami még nem túl erős es a púder elég teljesen. Aztán már csak jo sokat kell hogy lőnöm hogy elfoggyon ez a por aztán majd N310 -et veszek.

Szia! Akkor emberedre akadtál. Rengeteg rossz tapasztalat a 38-assal. Főleg a könnyű 105 grénes SWC lövedékkel. Én Lovex lőport használok. Az S02002 nem jó, nem ég el.. pocsékba megy, egyenletlen a gáznyomás, kudarc. A sokkal gyorsabban égő D032 (nagyon apró), sztaikusan feltöltődő , tapad mindenre.. eddig a legjobb. Most ezt használom és maradok ennél. És most jön a meglepetés: Az S011, ami az egyik leghevesebben égő pisztoly lőpor a Lovextől, gyorsabb a D032-nél.. NEM jÓ. Nagyobb szemcséjű, mint a D032.. nem ég el tisztességesen. Pedig bíztam benne. Szóval kis por nagy üres tér, könnyű lövedék..Nem egyszerű. Ami biztosan elégett eddig, az a VESUVIT. :-) Csak legyen lelkierőd takarítani utána. A nagy szemcsés S02002 lőpor a FMJ lövedékekre jó a 38-asra. És most jön a meglepetés u.ez a lőpor Lugerre a könnyű 102- 105 grénes ólom- ón ötvözet lövedékre jó. A hüvelyben lévő üres tér erősen befolyásolja a lőpor égési tulajdonságait. Már szarrá lőtt Pb gázpalackra lőttem vesuvittal fullra töltött 38-assal. Ellapult rajta az ólom. :-) Míg a Luger FMJ lövedéke átvitte mindkét oldalát. Folytatjuk..

Üdv az Uraknak, elkezdtem magam is a löszerujratöltést és úgy 5-600 töltés után amit VihtaVuori N310 porral csináltam 38 special kaliberhez, vettem N330 as port mert az N310 est maga gyárto sem javasolja – mindenesetre nem ad meg hozzá töltési adatokat . Az N310 sokkal gyorsabban égö porral 2,5 gr porral és 158 gr es olom lövedékkel primán működik, ezzel szemben az N330 as mind 2,5 mind 3,0 grain porral töltve ugyan működik de rengeteg el nem égett por marad vissza! Igaz ennél nagyobb töltési mennyiségeket adnak meg az N330 hoz 3,9 graint de mivel CAS hoz akarom használni a csökkentett töltet lenne a nyerő nekem. Ugy tűnik, hogy talán a 3,0 graines töltet esetén TALÁN kevesebb az el nem égett szemét ami a hüvelyben vissza marad. Valamelyőtöknek van hasonló tapasztalata? üdv von Kova

Sziasztok!

Elég sok (több ezer) 38 spec lőszer töltöttem jobbára S020 lőporral, 158 gr Lee SWCBB és szintén Lee WC lövedékkel. Az a tapasztalatom, hogy az el nem égett lőpor legfőbb oka a nem elégséges kihúzó erő. Túl gyorsan kis nyomáson megindul a lövedék és nem tud elégni a lőpor. Megfelelő peremezéssel tökéletes a lőszer!

üdv: Babits