Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia!

 

Lőszer újratöltéssel én is foglalkozom,  38 Spec, 9×19 (para) és 7,62 x 54 R (hadipuska) kalibereket. A legkevesebb gond, sőt azt is mondhatnám, hogy semmilyen gondom nem volt  a mosin kaliberrel. Amit a Lovex megadott, az rögtön bevált.

A Luger és  38-as már más tészta. A legtöbb gond a 38-assal volt. Gyakorlatilag azt is mondhatnám,, hogy még mindig csak puhatolódzom ezekben a kaliberekben. (lassan egy éve) A Luger hálásabb, a legszemetebb a 38-as Spec. 105 gr LEE swc kalibere.

Luger:  a Lovex S02002 lőpora Lugerre jó, szépen elég, nem marad el nem égett lőpor. 5-6 féle maggal is próbálkozom több kevesebb sikerrel.. A Hermi acélköpenyestől a szlovén 123 gr rézzel futatotton át  és a saját öntésű LEE 105 scw és a 102 gr-es -ig. Kipróbáltam 3 féle lőport D032, S011, S0202…

megfizettem a tanulópénzt.. azt mondhatom lépésről lépésre.. .. próbálkozni  csak lassan, körültekintően, mint ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes!  :-)

A Luger nagyon érzékeny a beültetés mélységére, 1 -2 mm csodákra képes. Én mindig alulról kezdtem, növelve az adagokat.. Így volt, olyan is, ami beragadt a csőbe és volt olyan is, amit éreztem, hogy sok volt..

Tapasztalatok: a lágy ólom kenődik, nem szabad Lugerbe tölteni, szar dolog kivakarni az ólmot a huzagolásból..Keményített ólom már jó lehet, gyengített lőszerhez .. 102 gr LEE ill. 105 gr SWC. A SWC azért is jó, mert lehet Lugerhez és 38-as hoz is használni. Csak megfelelően kaliberezni kell.  25 méteren a SWC  jobb szórást produkál, mint az erős FMJ lövedékek.

A táblázatokkal kapcsolatban nekem is voltak fenn tartásaim, főleg a 38 speckóval, gyengített töltettel. Mindig egy paramétert változtass! Lőpor adag vagy beültetés mélysége. Készíts táblázatot. Mindent dokumentálj! Ahány lövedék , annyi féle. Még két 124 gr-nes lövedék között is nagy különbségek lehetnek.  Pl 102 gr keményített ólom nem húzza fel a lugert, míg a 105 grénes igen. ua. töltettel (ugyan abból öntve). Akkor jó, ha alulról pici adagokkal növelve, eljutsz ahhoz a ponthoz, amikor már szépen  felhúzza a pisztolyt, egyenletes a hüvelykivetés.. jó a szórás.. szóval ez egy kísérletezgetés..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sziasztok! Megint kérnék tanácsot a tapasztalt töltőktől. Végre megvolt az első töltésem.:-)) 9×19 Luger töltése: Por: Wihtavuori N 320 Lövedék: Szlovén LOS bullet .356 9mm 123 grs RN nem fmj, hanem galvanizált ( Tibi is vett ilyet Egerszegen) Lőszer hossz beállítás: 29,6mm Táblázatok alapján kezdő töltet: 3,8grs maximális töltet 4.1grs Kezdő töltettel a P38 vagy hüvelykivetési hibát produkál, vagy ha azt nem, akkor nem tölti be a következő lőszert. Tehát gyikfing ez a töltet. Ismerősöm “csodaprogramjával” minden adatot megadva kiadta az 5,8grs töltetet. Ez a sárga zóna alján van, szerintem pontlövészetre ez megfelelő lesz. A tüvely töltöttsége így 89,4%, 80bar nyomás, 373m/s sebesség és 554J energia. Kisérlet képpen beírtuk a Lovex Do32 port is és szinte azonos adatok jöttek ki. Kérdésem, a táblázatok tévednek, vagy nektek mik a tapasztalatotok? A válaszokat előre is köszönöm, üdv: Cajga

A 3.8-4.1 gr nem (L) azaz lead lövedékhez volt megadva? Amihez mindig kevesebb kell mint a köpenyeshez? Kivetési hiba ellen az is segíthet, ha beljebb ülteted a magot. Persze óvatosan, de nekem pl. Lovex 020-szal a javasolt max töltet 75%-a alig működött 29,6 mm hossznál, míg 29.0 mm-nél tök jó sőt, erős lőszer lett belőle, még a porból is vissza lehetett venni. 5-10-es sorozatokat készítve 0,2 mm-enként csökkentett mérettel jól bejátszható.