Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
  • 2016-02-08-09:38

Kedves Szita, mondanivalód jelentős, ÁLTALÁNOS részével egyetértek, de sajnos a részletek, konkrétumok terén fogalmad nincs a dolgokról. Így érvelni a fegyverjogi vitákban azonban eléggé öngyilkosság. “-7,5 J teljesítményű Flobert fegyverhez MKH kártya kell, ugyanúgy, mint egy éleshez. Lőterek nagy része nem is tudja, hogy lehet – e náluk sportolni vele, vagy sem. Persze, azokkal a spiáter bóvlikkal ez teljesen felesleges is lenne, amiket nálunk forgalmaznak. Németországban viszont ilyeneket használnak gyakorlásra és dúvadazásra. (szabadon, és az 20 J körüli)” Ebből semmi nem igaz. Nálunk a vacak flóbert játékokhoz nemcsak emkáhá fecni kell, hanem lőfegyvertartási engedély IS. Mert jogilag lőfegyverek. Ellenben a németeknél ezekre ugyanígy engedély kell, és ugyanígy csak 7,5 j alattiak lehetnek. Igaz, az 5-évenként vagyonokért újravizsgáztatás az nincsen. “-az önvédelem pedig egyáltalán nem engedélyezett ma magyar állampolgárnak! (gázfegyverrel, gumissal legfeljebb jobban magadra tudod haragítani a támadókat, ezért ha először csak egy náspángolást terveztek volna, akkor lehet, hogy ha seggbe lövöd gumissal, mérgükben inkább agyonütnek. :-).” Ez ostobaság. Fogalmad nincs ezeknek az eszközöknek a gyakorlati hatásáról, hatékonyságáról. Ezek fegyvertelen támadók (1-3 fő) ellen tökéletesen alkalmas eszközök. És te sem mész utána fél évre előzetesbe automatikusan. Ráadásul maga az önvédelem (jogos védelmi helyzet a BTK-ban) rendkívüli módon szabadon megengedett, európai szinten is példamutató a jogszabály. A baj az, hogy a joggyakorlat 1950-es évekbeli.

Kedves Szita, mondanivalód jelentős, ÁLTALÁNOS részével egyetértek, de sajnos a részletek, konkrétumok terén fogalmad nincs a dolgokról. Így érvelni a fegyverjogi vitákban azonban eléggé öngyilkosság. “-7,5 J teljesítményű Flobert fegyverhez MKH kártya kell, ugyanúgy, mint egy éleshez. Lőterek nagy része nem is tudja, hogy lehet – e náluk sportolni vele, vagy sem. Persze, azokkal a spiáter bóvlikkal ez teljesen felesleges is lenne, amiket nálunk forgalmaznak. Németországban viszont ilyeneket használnak gyakorlásra és dúvadazásra. (szabadon, és az 20 J körüli)” Ebből semmi nem igaz. Nálunk a vacak flóbert játékokhoz nemcsak emkáhá fecni kell, hanem lőfegyvertartási engedély IS. Mert jogilag lőfegyverek. Ellenben a németeknél ezekre ugyanígy engedély kell, és ugyanígy csak 7,5 j alattiak lehetnek. Igaz, az 5-évenként vagyonokért újravizsgáztatás az nincsen. “-az önvédelem pedig egyáltalán nem engedélyezett ma magyar állampolgárnak! (gázfegyverrel, gumissal legfeljebb jobban magadra tudod haragítani a támadókat, ezért ha először csak egy náspángolást terveztek volna, akkor lehet, hogy ha seggbe lövöd gumissal, mérgükben inkább agyonütnek. :-).” Ez ostobaság. Fogalmad nincs ezeknek az eszközöknek a gyakorlati hatásáról, hatékonyságáról. Ezek fegyvertelen támadók (1-3 fő) ellen tökéletesen alkalmas eszközök. És te sem mész utána fél évre előzetesbe automatikusan. Ráadásul maga az önvédelem (jogos védelmi helyzet a BTK-ban) rendkívüli módon szabadon megengedett, európai szinten is példamutató a jogszabály. A baj az, hogy a joggyakorlat 1950-es évekbeli.

Kedves Gábor! Gondolom, hogy Te vagy a “gvass”

Az én információm, lehet, hogy nem tökéletesek, de saját tapasztalat és infó.

1. Gáz és gumisról a TEK-esekkel szoktam beszélgetni, illetve naponta kétszer találkozom a zöldhatáron a honvédekkel és rendőrökkel, innen az információ egy része. Az öv tapasztalatuk nem könyvekből van, hanem ott voltak a Szerb, a Horvát és egyéb határokon, amikor a balhék voltak. A gázrevolveres teszteteket is megbeszéltük, az ő tapasztalatuk szerint rengeteg gáz, és / vagy gumis lövés kell ahhoz, hogy egy -két támadó megálljon. A tesztben szereplő “támadó-áldozattal” ellentétben, –aki fel volt készülve és tudta mi fog következni,– valós helyzetben egy lefújt támadónak a reakciója a saját életének a mentése, ezért a védekező ellen fordul. Felbőszülve, fájdalomküszöbe szinte megszűnik.

Változik a világ, az a pármillió honfoglaló aki felénk tart, nem arról híres, hogy fegyvertelen, félős, és értékes lenne számára az emberélet. Ezekkel szemben majd nem biztos, hogy elég lesz a gázrevkó, meg az egy – kétlövetű Keserű gumis. (Az Alfa meg rohadt drága is)

2. A szomszédom autóval ment, megállította egy barnabőrű fiatalember. Vita következett és a szomszédom kettőt lőtt gázzal az autóablakból, kb 1,5 méterről a képébe, (120mgPepper)aki ezek után egy téglával betörte az ablakot. Szomszédom elmenekült, azóta fenyegetik, hogy kiirtják családostól.

3. Én vettem (a Kaliber Magazin cikkéből merítve az ötletet) egy Arminius HW4T 6″ flobertet. Ennek 10 évre adták a műszakiját, nem ötre ahogy írtad. Múlt évben el akartam adni, a vevővel együtt bementem a policájra a “fegyver osztályra”. Ott sem kérték sem tőlem, sem a leendő gazdájától, hogy legyen fegyvertartási. Akkor most mi a tutibiztos?

4. Németországban él kb. húszéve a keresztlányom, az információm tőle van. Ha rosszul tudja, akkor ő is törvénytelenül vett és tart egy 20J-s flóbertet. Egyébként írhattam volna Szlovákiát, Cseheket stb, is.

5. Önvédelmi törvény sokkal jobb lett mint a régi, én ezt nem is vitatom, de ha nem engedélyeznek hozzá használható, értelmes eszközt, hanem továbbra is hülyének nézik az állampolgárokat, –( amíg sorkatona voltam, HÖR, addig mászkálhattam  AK-val, meg PA-val????) –akkor ez a törvény nem sokat ér. Ez olyan, mintha holnaptól mindenki szabadon halászhatna, de minden halászathoz alkalmas eszközt betiltanának.

Uff!