- Black Jack
- 2016-01-26-23:27
Kedves Tuco!
Engedd meg, hogy mint Sharps-tulajdonos szóljak a kérdéshez. Szerintem ne add fel olyan könnyen az álmaidat, az összes kétségkivül megfontolásra érdemes jótanács ellenére sem. Ilyen alapon a legjobb lenne egy 06-30-as CZ-t beszerezned, ami ár-érték arányban tökéletes, nem nehéz, alapból megfelelő energiájú lőszert tüzel, lehet rá modern távcsövet, meg extra gumirozott tusatalpat szerelni, stb. Nekem egyébként úgy tűnik, hogy visszarúgás tekintetében a 2500 J torkolati energia ugyanakkora hátrahatást eredményez egy elöltöltős, egy Sharps, vagy egy modern fegyver esetében, sőt, egy 5,5 kg-os tömegű nehéz fegyver nem üt akkorát, mint egy 3,5-kg-os. A fém tusatalpat meg kitűnően lehet semlegesiteni egy vadászingbe, vagy pulóverbe gyárilag integrált vállpárnával, vagy mint esetemben, egy ugyanezt a célt szolgáló felcsatolható párnával. A hazai energiakorlát miatt vadászatra talán valóban jobb a nitro lőszer használata 350 gr. körüli fémköpenyes lövedékkel. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a 45-70-es kaliber az USA-ban még mindig nagyon népszerű és a szivárványos röppálya ellenére nitróval, vagy feketelőporral vidáman vadásznak vele minden nagyvadra, a fehérfarkú szarvastól a jávorszarvasig.(Meg az egyre több helyen újra vadászható bölényre is, és nem közelről). Kibelezés és cafatokra tépés nélkül.
Ami a távcsövet illeti, a Leatherwood Malcolm távcsövek nem rosszak. Korhű kinézetük ellenére valójában modern, nitrogénnel töltött távcsövek, használható minőségű lencsével. Az természetesen igaz, hogy egy mindössze 3/4 collos tubusnál nem lehet kapáslövésre, vagy esti vadászatra alkalmas, fényerős távcsőre számitani, de azt nem mondanám, hogy akár szürkületben rosszabb lenne velük a célzás, mint nyilt irányzékkal. Egyébként a saját puskámat egy rövid 6x-os Malcolm-mal “ronditottam el” ahogy ez korábban aposztrofálva lett, bár nekem igy jobban tetszik, mint annak előtte. Ami nem volt jó a távcsövön, az a szerelék, mert pontos állitási lehetőség hiján, ha egyszer belövi valaki egy adott távolságra, nem célszerű újból hozzányúlni. Ezért beszereztem egy precizen állitható racsnis szereléket, amelynél csak a kattintásokat kell számolni. (Sajnos annyiba került, mint a távcső maga: http://www.natchezss.com/leatherwood-malcolm-8x-usmc-sniper-scope-mount-set.html ) Ha elméletben vadásznék vele, akkor a lesről távmérővel megmérném és megjegyezném a legvalószinűbb távolságokat. Azt már fejből tudom, hogy mekkora távolságra mennyit állitsak a távcsövön. (pl. 150m-ről 200 m-re pontosan 30 klikket. Ez modern lőszerhez mérten őrült nagy szám, de a szerelék bőven engedi).
Szóval szerintem nem reménytelen és főleg nem felejtős a dolog. Természetesen valamit valamiért.