Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia Tuco,

A téma ugyanaz. Ha egy ilyen hajóágyúval lövöldözöl feketelőporral, ráadásul a törvényes 2500J felett, a visszarúgás miatt számíthatsz külsérelmi nyomokra a fém tusatalp miatt. Tök mindegy, hogy elöltöltősbe teszel 100 grain feketelőport, vagy a szerelt lőszeresedbe. A fizika ugyanaz (Newton III. törv).

Délben írtam valamit, de sajnos elszállt. A távcső amit kinéztél szerintem felejtős, inkább a nyílt irányzék. Wasicuya kolléga is erre utalt. Se kapáslövés, se esti les, se cserkelve gyors célra kapás nem optimális.

Lőszernél a 45-70 re szavazok Nitro lőporral. A 110-120 grain feketelőport nem biztos, hogy a puskád csöve egyáltalán hasznosítani tudja ( a lőpor nem 100%-ban ég el az alatt, hogy a lövedék a csőben tartózkodik). Sajnos még lassabb Nitro lőporral is előfordul N160 pl-saját mérés 2 hete. Ha van Chronográfod, meglepődsz. Én a Zuave-nál jutottam el odáig, hogy a 33″ cső ide vagy oda, egy bizonyos 2F töltet fölött már csak a visszarúgás növekedett, a lövedék sebessége nem. Át is álltam 3F-re. Itt ki lehetett tolni a sebességet, de vigyázni kell a nyomásra. Viszont a visszarúgás brutál lett. Ha gyakorolni akarsz, vagy be akarod lőni a puskádat, számíts a fájdalomra. A perkussziós Sharpes-odban szerintem nem biztos, hogy 2500J-os tölteteket lőttél. Talán 70-80 graint tettél bele max? Mennyi lehetett a torkolati sebességed? Elérte egyáltalán a 2500J-t az energia? Régen nem volt energia korlát. Se az indián nyilaknál 50# se a puskáknál 2500J. Ezért lehet, hogy az akkor fullra töltött lőszer, amivel bölényt lőttek, ma illegális lesz. Ezekre is kell gondolni. Ha hüvelybe tuszkolod ugyanazt a 70 graint, attól még ugyanannyi energiát ad le. Az 54-es kaliberben 100-110 grain Swiss 3Fg felett éri el a 2500J-t és rúg mint a veszedelem.
A 45-70-hez kapsz Európában is hüvelyt legalább. A többi eléggé egzotikus, és az USA beszerzés nem éppen zavartalan a fegyverimport korlátozások miatt. Ha megnézed a nyugati online shop-ok kínálatát, látni fogod, hogy az USA gyártók termékeinek nagy része nincs raktáron, és azt se garantálják, mikor jön legközelebb. Lásd Grauwolf-ékat.
Lövedéket .45 kaliberben inkább önteni kell, mert a tengeren innen nem nagyon gyártanak ilyet köpenyesben. A 308-as kalibert kivéve pedig a beszerzés akadozik-USA. Az ólom lövedék sebessége pedig szintén behatárolt. Nem visel el olyan sebességet, mint a köpenyes lőszerek.
A 45-110 vagy 45-120 hüvely ára pedig egyenesen brutális ha kapsz egyáltalán. A 45-70-hez ráadásul majd minden matrica gyártó készít matricát, ami szintén nem utolsó.

Szívből remélem, hogy megvalósul az álmod és itt olvashatunk majd az elő vadad elejtéséről. Amit írtam, gondolatébresztőnek szántam. Egy ilyen fegyver beszerzése nem olcsó mulatság, ráadásul, ha nem válik be, csak messze áron alul tudsz tőle szabadulni, hiszen engedélyköteles kategória és erre a kategóriára (ár, kaliber, kivitel) nincs túl nagy kereslet kis hazánkban.Ha van lehetőséged, próbáld ki egyszer a szereltlőszeres verziót, esetleg mérjetek sebességet, hogy tudd, mire számíthatsz feketelőporral, és nitro lőporral. Le merném fogadni, hogy az MKH-ban szívesen segítenek választ kapni a kérdésedre. Ha már van újratöltő vizsgád, biztosan ismered Kalamár Ödönt és Szabián Norbit. Náluk elhivatottabb és tapasztaltabb fegyverszakértővel még nem találkoztam.

lásd még:http://www.kaliber.hu/cikkek/vadaszat-es-loszerujratoltes.html (SC cikke a 45-70 utántöltéséről-ő se lő 100m fölé a röppálya miatt).

Üdv.
Balázs