Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia Tuco!

Elöre elnezest kerek, nincs magyar billentyüzetem.

Szoval az eset menthetetlem :-).

Tavcso ügyben: az altalad emlitett tavcso celloveszetre es max. korlatozottan nappali vadaszatra alkalmas, de kapaslovesre tuti hogy nem. A latomezeje is szük es a szürkületi erteke rosszabb, mint ha szabadszemmel neznel. Tudom ez az autentikus. De ezzel csak magadat hozod hatranyba.

A löszerröl: mit akarsz löni, elefantot? 535 grain az 34,6 grammm! Ha ezzel valaminek odapörkölsz, minimum kibelezed, de lehet hogy egyszerüen cafatokra szakad. Nem csak 2 mazsas vadkanok es kapitalis bikak fognak jönni. Gondolj özre, dam/gim tarvadra, süldöre, malacra is. Kezdö vadasz ezeken kezdi, nem mindjart 13 kg-os bikat lö. Ha a lövedek expanziv, erre szamithatsz. Ha nem az, hanem kemenyitett olom, akkor meg atmegy rajtuk minden deformacio nelkül (Balázsék elöltöltössel szinte mindig atlöttek a vadat, es az nincs ilyen energiaszinten es tuti lagy olom).

Javaslom letölteni a Hawke bench rest calculatort, vagy a Hornady oldalan megnezni a ballisztikat. Mennyit kell majd föle tartanod (earulom, nem cm-es, inkabb dm-es nagysagrend lesz 100 m fölött meg nitro löporral is.

A 45-70 inkabb tünik realisztikusnak, ahhoz valoszinü kapsz emberi aron löszert, vagy hüvelyt is. De egyet ne felejts el, a lövest neked ki is kell birni! Hunyorogva, felve löni egyenlö a hibazassal. Egy ekkora golyobis megfelelö feketelöporral alapakolva rendesen idegsorvadast idez elö a tusatalp behatasi övezeteben. A Zouav-om 440 grain-es REAL lövedekkel (.58 kaliber) 2900J mellett kibirhatatlan. 5 löves utan elkezdett zsibbadni a vallam, es csak 1 het mulva hagyta abba. A lila foltok tovabb megmaradnak :-). Ugyanez vonatkozik a könnyebb, de kisebb kaliberü .54-es Investarms Hawkenre is 2500J körül 300 grain-es REAL-lal. Szintén réz agytalp. A nem gumi agytalp, a nagy energiaju lövedék, a feketelöpor intenzivebb visszarugasa a nitro löporhoz kepest még a nehez katonapuskat is ügy odavagja, hogy a kulcscsont majd beletörik. Ezt ülve, feltamasztva, kenyelmes testhelyzetböl löttem. Ez kb. 100-120 grain Swiss 3Fg körül kezdödik. Szamold ki 535 grainre, ez mit jelent !

A Nitrolöporbol normalis esetben nem pakolnak 70 graint a lövedek ala egy 70 grain feketelöporra tervezett fegyver eseten. A megfelelö töltesi könyvekben talalsz adatokat, bar inkabb cellöveszetre. A Lyman az öntött löszerekröl kiadott könyveben van biztos töltet, vagy ugyanebböl a sorozatbol a feketelöporosban (bar az idiotabiztos, mert nem fer több feketelöpor a hüvelybe, es azt mindenkeppen ki kell töltened valahogy) de inkabb.

Hol laksz egyebkent? Ha Sopron környeken jarsz, összehozhatunk egy kis löveszetet, hogy a fenn leirtakat a gyakorlatban is kiprobalhasd.

Ha megteheted, vedd meg a puskat sprotra, szorakozasra es veszel magadnak egy kisebb kaliberü ismetlöt (hasznaltan is jo, en pl. 100 eves hadipuskaval vadaszok (Carl Gustav), ami eddig tökeletesen bevalt gimszarvasig mindenre. Arra tehetsz egy megfelelö tavcsövet, aminek jo a szürköleti erteke. A Zeiss Jena regi 6X42-es tavcsövei meg autentikusak is lehetnek egy hadi agyazasu puskan. Most is lehet szerezni belölük, es 1-2 tizezerert adjak.

Üdv:

Balazs