Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Üdv Chariot! Ólom olvasztás ügyben szeretnék tanácsot kérni. Az öntés során keletkezett salakot- hulladék ólmot levegőn tovább pörkölve sikerült sárga illetve piros színű ólom oxidot előállítani. Ebből szeretem volna faszén porral elkeverve zárt térben izzítással újra ólmot előállítani .De nem sikerül, pedig a kazánban vörösen izzik a zárt acél tartály. Talán alacsony a KB 600-700 celsius fok ? Vagy varázsige kellene hozzá? Pedig jó lenne ezzel is teher mentesíteni a környezetet. Előre is köszönöm a válaszod. olmos

Ólommal még sosem próbáltam. A szén kb ott kezdi redukálni az ólom oxidot, ahol már spontán felizzik, az pedig bőven 800+ fok. Normál esetben (1x csináltam ónnal) a szén és fém-oxid keverékére még bőven kell +szénpor réteget is tenni, hogy megóvja a fémet az újra elégéstől, és az egészet olyan meleg helyre tenni :), hogy a tégely/edény szép világító pirosan izzon. Itt kb 15-20 perc, ezalatt a fém, ha képződik :), le tud folyni alulra. Lehűlés után lehet régészkedni, hogy mi sikerült.
Közben olvasgattam is kicsit, 1200 C-t írnak a szakirodalomban, de ennél biztosan lehet alacsonyabb hőmérsékleten is, csak türelmesnek kell lenni!  :)