Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Games
4 days, 21 hours telt el
Games
4 days, 21 hours telt el
Játék ajánló
6 days, 5 hours telt el
Játék ajánló
6 days, 5 hours telt el
Színdarabok
1 week, 1 day telt el
További hozzászólások

Végre egy izgalmas téma, ami érdekel.

Honnan tudhatnám meg a Steve -féle csodakence receptúráját? A 158 gr-nes lövedék, amiről írsz pontosan  milyen? wc vagy swc vagy LRN. Mi az ötvözet összetétele? Hol lehet hozzá öntőformát szerezni (Kapszli)?

Csak egy megjegyzés.  a 38-as speciálhoz gyártott keményített swc  lövedék a 9 mm -es Parának a csövét rendesen beólmozta. Kegyetlen  Kétszer nagyobb a gáznyomás a lugerben, mint a 38-asban. Sokkal keményebb ötvözett kell a Lugerhez. Lugerhez egyenlőre nem is használok ötvözött  ólmot csak köpenyeset.

Én csak a vesuvitot ismerem. Kapható minden szlovák fegyverboltban és  olcsó. Én még más füstös lőporral nem lőttem.

 

 

 

 

 

 

 

Ha már 38-asról, meg általában feketelőporral töltésről beszélünk, akkor had szóljak idején, fekete lőporhoz nagyon fontos, hogy megfelelő kenése legyen a lövedéknek. Próbáltam anno kenés nélkül készült lőszerrel lőni, és pl. az Uberti 1873 winchesterében komoly ólomlerakódások keletkeztek. Az eredmény, hogy 20 m-en elkezdte a puska csúnyán balra és fel úgy fél méterrel csapkodni a lövéseimet. Mondanom sem kell, ez CAS-ban elég beteg pályákat eredményez. Bronzkefével nagy nehezen sikerült kihámozni az ólmot a csőből. Aztán bejött a képbe az RCBS formában öntött nagy zsírzóhornyú 158 graines lövedék, a Steve féle csodakencével kenve és láss csodát, a csövek szinte öntisztulnak. A fegyverek szerkezetébe sokkal kevesebb korom és miegymás kerül, így a korábbi minden meglőtt pálya utáni pucorászást is megúsztam, helyette elég volt a napi 4 pályánkénti takarítás. Ami nekem CAS-ra nagyon bevált recept: A fent említett 158 gr lövedék, Steve kencével, hozzá 15 gr vesuvit vagy swiss lőpor, mely a 38-as hüvelyt pont úgy tölti ki, hogy ha a magot normál mélységig ülteted, akkor még kitöltőanyagot sem kell használnod. A vesuvittal kellemesen kezelhető erejű lőszert kapsz, ami revolverbe ideális, ha az idő ellen lősz. A swisst inkább puskához ajánlom, a hátrarúgása jóval keményebb, cserébe jóval tisztább. Érdekességképp kipróbáltam Böllerpulverrel is a 38-ast. A füstje és kosza iszonyat, de működik :) Csappantyúból a Federalt ajánlom, akinek fontos a kakasrugó erejének komoly mértékű csökkentése, az szeretni fogja :)