Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Igen, rengeteg medve jár arra, csak durvára eltévedtek, és nem merik beismerni…
A lőszert sajnos eladtam időközben, szorri.

Tedd már meg, h lefotózod a GV-d elejé, meg az egész puskát, küldd át a képeket, kezdek kicsit bekavarodni, pontosan hogy néz ki az irányzékod?

Lefotóztam még régen az enyém, ez egy magyar M52 (háború utáni), kapott egy utólagos vadászbiztosítót, amit én nem bánok, midnenestre magyar hadi sniper, lekerekített zárral, orosz 4×34 optikával. Teljesen leharcolt állapotban vettem, felújítottam a fát, a barnítást, és most ilyen szép, 3 éve van velem.

Az első irányzék az egy “gömb-blokk), amin belül van a tüske. Ezekből is van eltérő magasságú, csak keresni kell. Amúgy ragasztással ne is próbálkozz, imádom a kincstári optimizmust. A hátsó lapocska reszelése lesz a megoldás, ne aggódj, pár euróért kapsz komplett hátsó irányzékot, ha nagyon elcseszed, max kicseréled. AMúgy én nem vásárolnék ennyiért távcsövet Nagantra, egyszerűen nem éri meg, véleményem szerint. Autentikus snipereket látni időnként idehaza, 150-200 körül, távcsővel, számazonosan, Balázsnál is volt egy ilyen, inkább ilyenre menj rá.

Pontosságról… Olcsó lőszerrel nem igazán acélos, Saller Bélával azonban az enyém TÁLTOS. Ez itt 100m, a telefonpózna vastagságú, 4×34 orosz bajor szálkeresztes távcsővel. Az a baj velük, hogy óriási a gyártási szórás. Egyes nagantok minute-of-man, mások MoA pontosságúak (ólajtó vs pontlövő), ezzel szemben, az egységes gyártási minőségnek köszönhetően, pl. két Schmidt Rubin K31es között paraszthajszál differencia (se) lesz 100 m-en, ugyanazzal a lövésszel. Miért? Mert minden alkatrészük századmilliméterre azonos méretű.

Mindenesetre, az enyém SB-vel fenomenális, vajon egy jó távcsővel mire lenne képes? Szerintem lukba lukat lőne. De hangsúlyoznám, nagantok terén ez kivételes, nem véletlen volt az enyém snipernek kiszelektálva a HMnél. Csatoltam két lőképet, mindkettő 100 méterről, SB 180 grain soft point ammo, az egyik a távcsöves (1,5cm), a másik nyílt itányzékkal (kb. 5 cm, azaz 2 MoA)), a képen látható Spyderco Delica Light pengehossza 7 cm.

Még egyszer, ez Saller Béla, mindkét esetben 180 grain, Soft Point, tehát magas minőségű lőszer. És max. 2-3 lövés, per kör, mert annyira vékony a cső, hogy az 5-ik lövést rendre “eldobja”, mivel melegszik. Tehát ezek a lőképek kb. egy lövés/perc tempóval születtek, vagyis, inkább tekinthetők elvi maximumnak egy nagant terén, mintsem gyakorlati eredménynek.

Mindenesetre, ez az a Nagan, amit a büdös életben el nem adsz, kivéve, ha új vesére kell a pénz.

Ehhez képest, a K31-essel egész nap képes vagy 3-4 cmt lőni, nyílt irányzékkal, ötös-hatos szériákkal. És az egy “átlag” K31.

A kínai töltőléc nekem nem vált be, akad, merev, és mindig elvágom vele a kezem, elég csúnyán. Keress eredeti oroszt a vaterán, Egunon van dögivel.

Az irányzékod küldd át emailben, látod ott a címem korábbról, elsőt is, hátsót is fotózd le, megnézem, hátha tudok vmit mondani azon kívül, h cseréld le. Szerintem egy puskának point-of-aim kell működnie, azaz, oda lőjön, ahová akarom, ne kellejn 40 cm-mel lejjebb tartani, ez bullshit, pardon, tevetrágya.

Kedves Sínai Medve!

(A sínai félszigeten vannak medvék?)

Kösz a kimerítő választ és bocs, hogy csak most reflektálok a leveledre.

Próbálkoztam azzal, hogy a tüskére ragasztottam egy “toldatot” , hogy megemeljem, de az első lövésnél elszállt, mint a győzelmi zászló. Ezt többször megismételve rájöttem, hogy ez zsákutca. A pillanatragasztó gyengéne bizonyult. Szóval ez a buherálás nem hozott eredményt.

Maradna az a megoldás, hogy a hátsó irányzékát szétszedni a stift kütésével, tolólap le, majd a toló lapocska alsó részéből leköszörülni valamennyit. Nem tudom mennyit sikerül így javítani a dolgon. Az irányzék alatti alapból nem szeretnék leköszörülni, egyrészt a szép gyári feketítést tenném tönkre, meg lehet, hogy belerondítanák, amit nem szeretnék.

Az ebay-én lehet venni Ukrajnából, Oroszországból, az USA-ból mindenféle biz-bazt a Mosinhoz,de nincs semmi biztosíték arra, hogy célzótüske hosszabb lesz -a mostaninál, ill. hogy problémamentesen fel tudnám -e rakni a mostani helyére.

Ha pisztolylőlapra (7/A méret) lövök 100-méterre és a lap legalját célzom( fehér téglalap legszéle, kb 40 cm-re a fekete rész centrumától lefelé), akkor trafálok bele a fekete közepébe. Furcsa így lőni, de meg lehet szokni.

“Ezert a ruszkik cari/komcsi tokmind1, szoval az volt a military doktrina, h tessen ovcsatra celozni a muzsiknak,.oszt akkor pont mellbe vagja a fasisztat.” Hát ez olyan, pedig nem orosz, hanem egy 1952-es rákosi korszakban készült Fég GV, amit vadászatra készítettek. Nem is tudom, hogyan tudtak volna ezzel vadászni, ilyen irányzékkal?

A russzki lőszerrért valamikor elmegyek Bp-re, előtte egyeztetünk.

Egy kérdés: neked van autentikus távcsöved a mosinodon? Hol lehetne olyat szerezni (ebayen van, de húzós árakkal 100 ezernél kezdődik) És van-e szíj a puskádon?

Egyébként szeretem a mosint, van fílingje, brutális a rugása és a szórásával meg vagyok elégedve, még a saját készítésű lőszerrel is kielégítő.. A huzagolása tökéletes. Most rendeltem hozzá töltőlécet Kínából (1000 Ft), meg lézer diódás patront. Egy hónap míg egérkezik.

Nyomkereső


Szevasz Nyomkereso!

Eloszor is, sorry, mobilrol.irok.

Miss Mosinka meg megvan, es meg is marad. Azert mindent nem adhatok el :).

A problemad nem egyedi. A legenda szerint, az M91/30 nagantokat felszegezett bajonettel kell hasznalni, mivel.ugy a talalat helye azonos a celzott ponttal, a bajonett befolyasolja a cso lengeset.

Ezert a ruszkik cari/komcsi tokmind1, szoval az volt a military doktrina, h tessen ovcsatra celozni a muzsiknak,.oszt akkor pont mellbe vagja a fasisztat.

Szvsz, ez BULLSHIT. MIND BULLSHIT.

Az igazsag az, h az en nagantom meg alacsonyra hord. Bajonettel is.

A hatso csuszkat 300 mre tolva, hibatlanul celpontra lo. Ez nekem megoldja a dilemmam, neked azonban nem.

A dolog magyarazata roppant prozai. A csapnivalo, foche, zero quality controll, a tipikus szar szakmunkassag es a lelkesedes teljeshianya orosz modra. Sok naganttal lottem.mar,.es.soha nem volt ketto,.ami akarcsak megkozelitoleg azonos viselkedest mutatott volna.

A slendrian orosz esztergalyosok az egyes itanyzekoknak.siman plusz mnusz par millimetert elbaltaztak. A te esetedben, az elso iranyzek, AKA.celgomb ALACSONY. vagy keress egy magasabbat,.vagy
Ahatso.nezoke nyilasat reszeld melyebbre. Az elso iranyzek a naganton csak oldalszogbe allithato.

Minel magasabb az elsoiranyzek,.annal melyebbre losz. Hatso nezoke minel melyebb, annal.melyebb logikusan a talalat.

Ez van.

Az oroszok magasrol fochenak a minosegre, egyszeruen nem.ismerik az ipari kultura fogalmat. Ettol meg a nagant egy ar/ertek aranyban jo fehyver, de cryinoutloud, tegyel melle egy korabeli Schmidt Rubint, Enfieldet,.Carl.Gustafot,es.lesirod magad.

7Vegen csorogj ram,.a rosseb tuggya merre jarok. Ha szep.ido.lesz, eltunok a pilisben… elokerulok,.no para.


Kedves Sinai Medve!

Habár nem vagyok bp-i , a főváros nekem megfelel. 50 km-re lakom Bp-től. Megbeszélhetjük és egy hétvégén lebonyolíthatjuk az üzletet.

Nekem az Árpád -híd környéke volna szimpatikus, mivel a 10 út felől jönnék be a városba.

Egy nagy kérdés. Te mint ex Mosin nagant tulajdonos biztosan tudod, hogyan lehet emelni az első célzóirányzékon. A problémám, az, hogy a fég GV -ém (mosin klón) fölé hord 100-on elég rendesen és a hátsó irányzékon már nem tudok süllyeszteni. (teljesen hátul van) Az első irányzékon lehet állítani(csavarható ) vagy nem. nekem fixnek tűnik.

Várom a válaszodat!

Nyomkereső

Mellékletek: