Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

(VI.14.)Korm.rendelet módosításáról 2.§ (3.) alatt található szöveget ajánlanám figyelmetekbe. 

Szia!

Mivel a muzeális fegyver gyártásához kell engedély, ezért nem kell engedély arra ami nem lőképes elöltöltő, hiszen a törvény szerint az nem muzeális fegyver.  Tehát még a cső gyártása is csak akkor engedélyköteles, ha gyúlyuk, csatorna, stb lehetővé teszi azt, hogy a fegyver csövéből lőporgázok által szilárd lövedék legyen kilőhető. (nem lőporgáz, hanem sűrített levegő esetén légpuska és az is gyártási engedélyhez kötött, 7,5J felett még lőfegyver is ráadásul, ellentétben a lőporossal)

Tehát akár komplett elöltöltő fegyvert is készíthet engedély nélkül bárki, ha nincs gyúlyuk. De amennyiben van gyúlyuk, már az egyik végén ledugaszolt csövet sem szabad engedély nélkül elkészíteni, bármely más alkatrész hiányában sem.

Így egy keréklakatos fegyver készítése amelynek minden alkatrésze működőképes (a kovával még szikrát is vet) legálisan elkészíthető, ha nincs rajta az a bizonyos kis furat. ellenben, ha egy gázcső egyik végét lezárod és fúrsz rá lyukat a lezárás felett, az bizony engedélyköteles.

No egy kissé túlragoztam, de szerintem nem haszontalanul.