Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
  • 2015-02-27-10:29


Kedves Kollégák! Egy biztonsági kérdésre többféle választ kaptam, kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is. Fontos, hogy ha “csütörtököt” mondott a fegyverünk, legalább egy percet várjunk, mielőtt új műveletbe kezdünk úgy, hogy a fegyvercső biztonságos irányba mutasson. Így kerülhetjük el a késői gyújtás következményeit. Eddig OK. Azonban nagyon sok videón látom a youtube-on, (is) hogy revolver esetében a lövész, elcsettenés után azonnal húzza a kakast és lövi a következő kamrát. Ez nem ellenkezik a biztonsági szabállyal? Szép estét!

Véleményem szerint ellenkezik a szabályokkal, és a “józan ésszel” is. Sajnos, a netre akármit fel lehet tenni, nem hiszem, hogy a videókat bármelyik portálon ellenőriznék szakmailag. (Max. a tartalom alapján szűrnek.) Úgy gondolom, hogy elsődlegesen a lövész felelőssége, mivel egy több állásos lőtéren nem állhat mindenki mellett lövészetvezető. Ezért is lenne fontos, hogy csak olyan lövészt engedjenek önállóan lőni, akinél a lövészetvezető meggyőződött arról, hogy tisztában van a fegyver- és lőporkezelés szabályaival. (Nem olyan régen magam is “éles” helyzetbe kerültem, amikor a papírtöltényeim közül kettőnél is a csapi elműködött, de a töltet nem. Ha netán csak kicsit lassabban ég át töltény talpa, akoor egy várakozás nélküli továbbítás akár tragédiát is okozhatott volna.) János

Köszi, egyetértek! A dolog fontossága miatt azonban még nem vagyok nyugodt, mert nem egyértelmű. Különbség van az között, hogy a csapi elműködött vagy sem. Elvileg, ha nem, akkor nem lehet gond ha folytatjuk a lövést. De azért kétségeim vannak, hogy egy lövészeten, lőtéren, ha van rajtam fülvédő, (kötelező is) esetleg körülöttem lőnek, és/vagy egyéb zaj is van, ráadásul egy zártkeretes revolvernél ami takarja a kapszlit, minden esetben biztosra vehetném, hogy a csapi elment, vagy sem. Szerintem minden esetben kellene várni egy percet. Talán a bajok elkerülése végett a szakemberek ezt a kérdést tisztázhatnák. Gondolok Balázsra, mint profira. :good:

Részemről inkább várok egy percet, jobb hülyének látszani, mint félkezűnek.  :good:   :bye:

Ps: a youtube-on nem csak amatőrök teszik, amit írtam.  ;-)