Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Nekem Konkrétan egy DP Richmond 1862 van névleg .58 cső, .578-ra kaliberezve mert ez a legkisebb matricám. A simán öntött lövedéket nem is tudom beletenni a csőbe. Egyet kipróbáltam kaliberezve/megkenve meddig süllyed le a csőben magától és nem megy le teljesen.Innen gondolom, hogy nem lehet alulméretes. .58 Lyman 566 gr PH Minié lövedékkel használom, lehet ezt nem szereti. Kisebb betét és másik kenőanyag folyamatban :-)

Én elég 1xűen ellenőrzöm, hogy helyes méretű-e a lövedék? Kaliberezve, de nem zsírozva bedugom a torkolatba úgy, hogy még épp meg tudjam fogni a hegyét, és ebben az állásban semennyit se kotyoghat. Pont ki kell töltse az oromzatok közti átmérőt. Bármelyik minie, ami akár a legkisebb mértékben is billegtethető volt oldalirányban, az az én puskámban már szórt és/vagy kulcslyukazott.

Eszembe jutott még egy 1xű tapasztalati módszer. Tiszta csőben a lövedék a saját súlyától NEM, de a töltővessző súlyától már szépen lecsúszik a helyére. Hangsúlyozom, tiszta csőnél, mer sok lövés után már azér’ tolni kellhet lefele!  :-)