Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Kútmérgező bácsik! Nekem is van kenőanyag kérdésem. 1866-ban a cs.-kir. hds. kenőanyagot váltott a Wänzl puskk esetében: Míg a Lorenz lövedék a papírhüvely palástján hordozta a kenőanyagot, addig a Wänzl lövedék két horonnyal rendelkezett, melyet először hét rész marhafaggyúból és egy rész méhviaszból, később hat rész vazelinből és négy rész méhviaszból kevert kenőanyaggal töltöttek ki. Mi miatt döthettek így? A faggyú vs vazelin különbségek mik? üdv SC

Amíg feketelőpor, addig a vazelin a kevésbé jó választás. Nekünk, mert könnyebb a faggyús csövet takarítani és nem a akkori seregnek, mert cserében a vazelines töltény nem avasodik, büdösödik az éveken át való tárolás során.

 

ui.: megint kézzel kellett a választ átszerkeszteni, most épp kb 100 sornyi xml kódot öntött az idézetbe a motor! :(