Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Én nem vagyok gyakorló vadász, néha elmegyek hajtani, de a kilőtt hüvelyeket fel szoktuk szedni (na nem mindet a vadász nagyurak, gyakran a hajtók). Viszont voltam olyan hajtásban, hogy szólni kellett, mert a mellünkön kopogott a sörét. Ja, és azok is emlékezetes vadászatok voltak, amikor az eligazítás után “Kedves vadásztársak, vigyázzatok egymásra, ma nyúlra nem lövünk, a többit tudjátok!”, körbeadták a pálinkás butykost, ribanc hideg van felkiáltással. És láttam már vadászt úgy berúgva, hogy a töltött puskáját használta botként. Ébredtem arra, hogy a pocsolyarészeg vadászok megjöttek, és nem tudtam, merre ugorjak az ide-oda ingázó puskacső elől, miközben tántorogva kaját keresett (végül nevettem, mert a kutya lábasába zabált bele). Arról nem is beszélve, amikor a túlképzett vadász kilőtte a lőtér ablakát, a fényszórót, stb. Amikor megjön nagy arccal, háromszázra akarom belőni a puskám! Na, mondom, először nézzük meg, hogy hord a puska ötven méteren (csak diplomatikusan, mert fizető vendég). Ötven méteren nem volt a feketében. “Be kell állítani az irányzékot!” mondja, és csak az a kérdés, hogy a három óránál 4-es, a hat óránál 5-ös, vagy a tizenegy óránál 3-as lukhoz állítsuk az irányzékot? Mindig csodáltam azokat a vadászokat, akik megveszik az egy-két millás puskát, kifizetik a hihetetlen tagdíjakat, megveszik a vadászati lehetőségeket, aztán hétfőn megjelennek a lőtéren, “szar a puska, be kell lőni, szombaton elment a disznó” felkiáltással, aztán a fegyvermester ugyan azon a távon három lukat egybeszakít. Csodálom őket a nagy arcukért.

 

Kedves vadász urak! Nem kellene kissé magatokba mélyedni? Nem kellene több alázattal, több szaktudással, több lőtudással rendelkezni? Nem kellene embernek tekinteni a hajtót, a lőtéri dolgozót, a fegyvermestert, stb? Szerintem nem elég másfél millát költeni egy puskára (vazze, van még három), szuper terepjáróval járni, arany szalonkát viselni a nyakkendőn, és folyamatosan hencegni, “idén még csak tizennégy disznót lőttem (április eleje!)”, “azt hiszem, beiratkozom a harmadik társasághoz is, csak háromszázezer, de tutira megéri!”. Mi a francból élnek ilyen jól? És miért nem tanulnak meg rendesen lőni, vadászni?

 

Kedves törvényhozók! Nem kellene elgondolkodni azon, hogy a vadász urakat némileg kordába szorítsák? Hogy az erdő ne csak az övék legyen? Hogy ne kelljen attól félni, hogy valami barom selejtes szarvastehénnek néz a turista gúnyámban? Hogy visszaszorítsák a vadászok által elkövetett vadorzást? Hogy az erdő, amit az erdőtörvényben “jóléti erdő”-nek titulálnak, tényleg az enyém is lehessen?

 

Mindenkitől elnézést kérek, de kissé kiakasztott a hír, és az elmúlt évek tapasztalata. A fentieket természetesen film vagy hangfelvételekkel nem tudom alátámasztani, de bizisten így történtek, és voltak még ennél durvábbak is, pl. amikor a zöld bohóc (nem tisztességes vadászról beszélek) igazoltatni akart, és le akarta fényképezni a személyimet. Szóval lenne mit tenni a vadászat terén.