- Doki_75
- 2014-11-04-19:54
Sziasztok!
Nem kellett sokáig várni. Ma este egy gim borjú esett. Kb. 70 kg zsigerelve. Egy kimenetel, egy vad. Már kezdünk belejönni. Szintén Carl Gustav + Hornady SST combo. Cserkelve, az utolsó lővilágnál esett. Hál’ Istennek a hold is segített, pláne az utánkeresésben. A lövéskor előre lépett, így a májat és a lépet érte a lövés. ca. 80-100 méterről. A vadat átütötte. Vér a rálövés helyén nem volt, csak később úgy 80 m-re odébb pár csepp. Nyílt területről beváltott egy bozótos-fás sűrűbe. 20 perc keresés után a sötét dzsindzsásban -majdnem négykézláb- már majdnem feladtuk, amikor még egy sugallatra az ellenkező irányba indultam és meglett. Már kimúlt. 100 m -t vitte el a lövést, gyenge vérzéssel a végén. A kilövés nem sokkal nagyobb a belövésnél, míg a máj és a lép szétrobbant. A lövedék nem, vagy csak enyhén gombásodott, szilánkokat a lövedékből nem találtunk. Bár megtette a dolgát és a vad értékes részét nem tette tönkre. Szerintem a másodlagos hidraulikus sokk és a kis izomszövet roncsolás miatt ideális konyhavadász lőszer. A vad nem megy el kóborolni, ha a lövés rendesen ül. Reggel 2m-t, este 100m-t tudott megtenni. Átütő erő tekintetében sincs ok a panaszra. Szeretem ezt a fegyvert. Ahova célzok, oda megy a lövés. Nagyon jóindulatúan viselkedik, bár súlyra elég nehéz, ahogy a hivatásos vadász megjegyezte. A svéd kollégáim jávorszarvasra (!) vadásznak vele, nagy megelégedéssel Norma Vulcan, meg Orix lőszerekkel. Bár ezeket az én fegyveem nem viszi jól. min. 7-8 cm a függőleges szórásom, és több mint 30 m/s a sebesség legnagyobb eltérése, saját cronograph-os mérés alapján. Nekem eddig a legkisebb sebesség szórásom 4 (!) m/s volt 5 lövésből, és egy árazó cetlivel leragasztahtó 2-2 lövés 100 m-en (ellenőrző lövés vadászat előtt).
A képen a lövés kimeneti oldala látszik.
Tisztelet a vadaknak, akik az életüket adták a szórakozásunkért!
Remélem, nem baj, hogy lőtt vadról véres képek vannak. Ha a moderátorok úgy vélik, nyugodtan kitörölhetik a képet, és többet nem teszek fel ilyet. Bár ez egy szakmai fórum.
Folyt köv. legalábbis remélem .
Üdv.
Balázs