Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Sziasztok!

Remélem jó helyre írok. Tegnap és ma megsétáltattam két hadipuskámat egy tarvad vadászat ürügyén.

Eredmény:

Tegnap este egy dám borjú (zsigerelve 25-30 kg között) 55 m-ről M48 Jugo Mauser, 8X57IS, saját töltésű lőszerrel, 175 gr. Sierra pro hunter lövedékkel). A lövedék a szívet éppen elkerülte, a tüdőt viszont átütötte. Borda között ment be és a másik oldalon szintén borda között ment ki. Nem volt nagyobb a bemeneti nyílás, mint a kimeneti. Ez a zsenge fiatalúr nem volt képes felgombásítani a lövedéket, ami egyrészt jó, mert húsvadászaton vagyok, másrészt viszont azt mutatja, hogy csak keményebb vadra alkalmas a lövedék, vagy úgy használhatatlan, ahogy van. kb. 10 m- ment el és az álé másik oldalán a bokrok között ott feküdt. Vér csak egy fröccsenés volt, egy m-el az összeesés helyétől. Mintha nyíllal lőttem volna át… Mellesleg az első nagyvadam. :yahoo:

Ma reggel iszonyú szeles idő volt. A vad behúzódott a sűrűbe. Mai alanyom egy Karl Gustav rövid csövű veziója (made in 1916). Lövedék egy Hornady SST 140 gr-es lövedék. Lövés kb. 50 m-ről cserkelés közben, szabadkézből. Szintén töltött lőszer. Esett egy dám tehén. Mivel mire megcéloztam már hátat fordított, és lövés közben bemozdult, a jobb hátsó combon ment be a lövés és a vesepecsenyét összeroncsolva állt meg a test közepén. Kimenet nem volt. Azonnal leült és már nem tudott felállni. Vérnyom bőviben volt. Még a képen is látszik. Aztán kétszer az őt takaró buckába lőttem… Állva még a teljes teste látszott, meg hát addigra kijött rajtam a vadászidegesség is… Kegyelemlövést aztán puskavégről kapta.

Szóval eddig két mausert avattam fel, két vadászati alkalommal. Mindkét pusek jól teljesített, hiába a kor. 

Folyt köv.

Üdv:

Balázs

Mellékletek: