Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Sziasztok! Egy kérdésem lenne a “gyakorló” N-SSA lövészekhez. A papírhüvelyes töltényt a dobba töltés után kell-e zsírozni? Kisérleteztem, hogy a papírtölténybe tettem a korábban leírt zsírtablettát, de ahol éríntkezett a tablettával, ott nem égett el rendesen cigipapír. Következő próba, a kész töltényt egy pillanatra belemártottam a nitrátos folydékba. Valamivel jobb lett az eredmény, de maradt még egy kis szalag az említett érintkezési ponton. Tehát ezért kérdezném, hogy ennél a lövészetnél kell-e a zsírzás. A pontlövészetnél olvasva az idei nemzetközi szabályt, nem kötelező a dob zsírzása. Várom a javaslatokat. Korábban igértem, hogy a zsírtablettával kapcsolatos tapasztalataimat megosztom veletek. A korábban leírt keveréket elkészítettem,az eszközöket beszereztem-elkészítettem, tablettákat kiszaggattam. Az általam használt R&S revolvernél a lőpor 15gr, a dara térfogatát csökkentenem kellett a tabletta miatt kb. 20-21gr-re, majd erre jött a tabletta ami 6-7mm vastag, és végül a ,454-es RB lövedék. A fegyver szórása nem változott, a csőbe lerakodó égéstermék mennyísége viszont drasztikusan csökkent. A képen a tapasz az első, majd a második kihúzás után készült. Tabletta nélkül korábban megértem a tapaszt letolni a csövön. Zsír lerakódást a dob és cső körül nem volt, viszont a dobot egy vékony film szerű réteg rakodik le. Ez nem zavaró, egy laza törléssel eltávolítható két töltés között. Összefoglalva, nekem bejött ez a tabletta, ezt használtam már az idei OB-n is.:-)) Üdv: Cajga

 

Szia Cajga!

Örülök, hogy bejött az innováció. Azon agyalok, lehetne-e esetleg ugyanezt a módszert használni egylövetűhöz is? Ha nem Swiss lőport használsz, vagy hosszú lövedéket, mint a Lee REAL, kevésbé koszolódik a cső, illetve nem olyan dzsuvás a töltés után a kezed. Ráadásul gyorsabb is tölteni. Hátha számít 1-2 kört?

Ha valakinek még van a pasztillákkal tapasztalata, örülnék, ha megosztaná. Hadd hízzon a májam :-). Kíváncsi lennék, Chariot Kolléga kipróbálta-e már. Hátha visz bele egy kis vegyész turpisságot.

A grease cookie az eredeti angol neve a cuccnak. Magyar névadás még nem volt. Csak zsírpasztillának neveztem el, bár nem biztos, hogy akkurátus a megnevezés. Van valami ötletetek?

Üdv.

Balázs