Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Az a baj kedves Solyomszem, hogy fogalmam sincs, hogy nevessek-e az általad leírtakon, vagy sírjak. Olyan szintű fogalmatlanságról árulkodik ugyanis.

Nézzük sorjában:

– A műszaki díja bizony hatalmas, hiszen arányaiban a fegyver értékének akár harmadát-felét is kiteszi, ha meg vidékről kell felutazni/felküldeni – például Győrből – akkor gyakorlatilag meghaladhatja a gázfegyver értékét. Irreális, hogy egy gépkocsi műszaki vizsgája csak 2-3x kerül annyiba, mint egy vacak gázpisztolyé! Más kérdés, hogy A GÉPkocsi műszakiztatásban van verseny, nincs monopólium.

– a “műszaki kártya” megléte nem véd semmi ellen, hiszen aki már egyszer is járt ott, az pontosan tudja, hogy nincs érdemi vizsgálat, ránézés, bankártyaelvétel és kártyalaminálás van. NEM a biztonságról szól, hanem a pénzbehajtásról.

 

– NINCSen ismételt vizsgálat egyetlen CIP tagállamban sem, mégsem hullanak ott a fegyveresek, mint a legyek. A próbajel örök életre, illetve fődarabcsere/módosításig szól MINDENHOL.

 

– SEHOL nincs olyan, hogy a próbajelen túl holmi műanyag kártyácskát követelnének meg.

 

– a hatóság azt követelheti meg, aminek megkövetelését neki jogszabály előírja. Nem azt, amiből egy kft-nek gigantikus extraprofitja termelődik. Lásd ránézésért 3200 forint. :negative:

 

Biztos lehet kötözködni, kérdés, hogy érdemes-e? Egyrészt, nem olyan hatalmas a műszaki díja, szerintem sokkal többe kerül a “keménykedés” – igaz, ha sikerül, akkor van sikerélmény (?). Másrészt – és azt hiszem, jelen esetben ez sokkal fontosabb – a fegyver – a gáz/riasztó is! – veszélyes eszköz. Én azért nyugodtabb vagyok, ha időnként szakember is látja a fegyvereimet. Én hiszem, hogy a rendőrség az én érdekeimet is védi, amikor egy viselési engedély kiadásánál-meghosszabbításánál meg akar győződni arról, hogy rendben van-e a fegyver. (Azt se feledjük, hogy a gázfegyverek az esetek túlnyomó részében elég könnyen törő spiáterből készülnek!) Lehet persze azzal jönni, hogy “szar a fegyvertörvény, bezzeg máshol!” – van nálunk jobb is és rosszabb is. Lehet szidni a rendőröket – látjuk, hogy a törvény hagy nyitott kérdéseket, a végrehajtási utasítás sincs mindíg rendben, a rendőrségnél sincs mindenben egységes álláspont és nyilván itt is közrejátszanak emberi tényezők. (Kívánom mindenkinek, hogy máshol is olyan pozitív legyen a rendőrség hozzáállása mint Győrben!) A lényeg, igenis követelje meg a hatóság minden esetben az érvényes műszakit, mert ez minket véd!