Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Én is csináltam ilyen kis pogácsákat, ahogy Doki_75 írta. Nyers méhviaszt 3500Ft/kg áron vettem a közeli méhészetből fél kilót. Ezt át kellett szűrni. Lábosba 5cm-ig vizet engedtem, fölé konyharuhás tésztaszűrőbe tettem a viaszt és 100 fokra állított gázsütőbe tettem. A víz tetején gyűlt össze az olvadt viasz. Reggelre kihűlt és a képen látható szép narancssárga korongot kaptam. Nagyon finom méz illata van :)

A marhafaggyút is nyers faggyúból nyertem ki. 200Ft/kg egy nagyobb hentesnél. Nagy lábosba tettem a húsdarálón ledarált faggyút. Annyi vizet engedtem bele, hogy kb harmadáig érjen az edénynek. Ezután forraltam. A faggyú olajként a tetején úszik ahogy kifő a cafatokból, amik pedig összezsugorodnak. Konyharuhán szűrtem kb 5cm vízre egy másik edénybe. Ez sárgásfehér korong lett.

A lent írt arányban kevertem a három összetevőt. Sima felületre akartam önteni, hogy egyforma vastagok legyenek a korongok ezért tükörből (ez volt éppen) egy kis kádat készítettem. A kiöntés előtt beállítottam a vízszintet. A magasságot pedig 4 db csavarfejjel (csavaranya éppen nem akadt a kezembe) figyeltem. (Ezeket érdemes kicsit előmelegíteni, mert kidermed mellette a keverék.

Hagytam másnapra megszilárdulni, majd kiszaggattam 13-as szaggatóval. Az elejét összeszűkítettem egy ollóval, így pont jó méretű korongokat vágott és a csőből is könnyen ki lehetett nyomni egy hosszú reizercsavar fejével.

A korongok kicsit puhábbak lettek, mint a lenti referencia, aminek a fagyú lehet az oka. A csőszerelőboltban kaphatóban elvileg van tartósítószer és keményebb is. Talán a víztartalma is kevesebb. Ettől függetlenül Doki szerint jól látta el a feladatát. Nem olvadt meg a kocsiban sem pedig “enyhe” kánikula volt  :wacko: