Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia Nyomkereső!

Mielőtt bármit csinálnál, érdemes a lőterekkel foglalkozó igazságügyi fegyverszakértő véleményét kikérni. A Rendőrség (helyi illetékes rendőrkapitányság IG Rend osztálya) is őt fogja felkérni szakértőnek az engedély kiadásához. Azt semmi se zárja ki, hogy mint magánszemély, ugyanazt a szakértőt bízd meg. Ráadásul ha betartod amit javasol, nem kell később változtatnod, bontanod, lődombot magasítanod, stb. Nálunk most indul majd a bővítés, és mi is ezt az utat választottuk. A szakértő nevét és elérhetőségét meg tudom kérdezni neked, de csak egy két hét múlva, mert addig nem megyek lőni nyaralás okán.

A költségeknél számolj 10-20 millióval mindenképp. Nem írtad, mit akarsz csinálni. De egy pisztoly-puska lőtér nem fogja eladni magát. Ahhoz, hogy a pár helyi sportlövészen kívül, akik a meglévő 25-50 m-es pályákon gyakorolnak (MHSZ hagyaték, helyi régi Klub-ok) minimális éves tagdíjért korlátlanul, kicsi az esély. A jobban szituált vadászok, akik szezon előtt korongoznának, vadász puskát belőnének, stb. és ráadásul nem tagok egy klubban, tehát fizetik a lőtérhasználatot itt is ott is, biztos, hogy jobban fizető közönség lennének. Ezt a saját tapasztalatból mondom.

Másik kérdés, hogy esetleg nyugdíjas vagy-e? Ha igen, jó időtöltés, egy kis mellékes, ami a jelenlegi fegyvertörvény és gazdasági körülmények között 100 éves korodig talán visszahozza a beruházás 10 %-át. Mint aktív kereső, megélni ebből nem lehet (mondom ezt a relatíve jól eleresztett nyugati határszélről). Persze, ha bejáratod a lőtered-fix 100-150 lövész, akinek 20-30%-a megjelenik hetente, közel vagy egy nagyvároshoz (Pest, 20 km körzet) és nem csak a magyar lövészekre hagyatkozol lásd Target Brno, ahova a magyarok lőni járnak, mert Jézuskától a géppuskáig minden van nekik, nem szállnak el az áraid, jó versenyeket csinálsz, lőszert is és fegyvert is (már ez lehet több milliós tétel, persze, MCM-et olcsón kapsz, csak az máshol is van) tudsz adni azoknak, akiknek még nincs, és a Klub tagjai, vagy előre bejelented őket a helyi rendőrségnél, mint lőfegyver ismereti tanfolyam résztvevőit (!),akkor talán lehet egy kicsit jobb, mint nullszaldós. Sajnos ez van.

Érdemes megkérdezni továbbá a helyi önkormányzatot is, természetesen csak a választások után hogy mit szólnának egy lőtérhez? A durrogás rossz kampányeszköz… Szomszédokkal jóban vagy? Milyen messze vannak? Mi az övezet besorolása? Mi van lőirányban 1-3-6 km távolságban? Ezek szintén fontosak a döntés meghozatalában.

Üdv:

Balázs