Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Games
4 days, 21 hours telt el
Games
4 days, 21 hours telt el
Játék ajánló
6 days, 5 hours telt el
Játék ajánló
6 days, 5 hours telt el
Színdarabok
1 week, 1 day telt el
További hozzászólások

Szia Nyomkereső!

Mielőtt reaktiválódott a lőterünk, én is körüljártam egy kicsit a témát. Idő közben a helyzet csak romlott.

Kérdés, mire akardo használni. Csak magáncélra, szigorúan csak te lőnél, vagy pedig ha már megvan, jöhessen más is (költségek visszatérülése). Másik kérdés, hogy csak egy 25m-es pisztoly lőállást, vagy egy akár 100m-es puska és esetleg skeet lőállást is csinálnál.

Ha legálisan csinálod,  és nagy méretekben gondolkozol, a valószínűleg mezőgazdasági besorolású terület hasznosítási ágát változtatni kell, ami ma az új törvény alapján szinte lehetetlen, és több millióba kerül hektáranként… Nálunk az állami erdészet eztért tett le a saját lőtér megvalósításáról. Pedig hidd el, lenne rá elég helyük, és az erdősült területen szintén nem 24 aranykoronás a besorolás.

A lőtérnél, ha tereplőteret csinálsz, több száz / ezer m3 földre lesz szükséged a golyófogóhoz és vagy épített, vagy szintén sánc oldalsó golyófogó kell. Ezt meg kell terveztetni, engedélyeztetni, fegyver igazságügyi szakértővel véleményeztetni, és ha elkészült, átvetetni.

Vagy alapítasz egy egyesületet (min. 10 tag) esetleg egy meglévő egyesülettel adoptáltatod a lőteredet (amiért ők fogják vállalni a felelősséget), vagy vállalkozást indítassz lőtér üzemeltetésére (más megoldás nincs ma jelenleg). Neked vagy versenybírói, vagy I.o. sportlövész minősítéssel, vagy és lövészetvezetői engedéllyel és rendőrségi kijelöléssel kell rendelkezned, hogy a saját lőtereden egy lövést is leadhass. Lőtérbiztosítás évi kb 50-100.000 HUF.

Szumma szummárum, a lőtér nem egy olcsó játék. Egy 3 állásos 25m-es pisztoly lőállás 2m zsalukő fallal, 2 párhuzamos felső golyófogóval (45°-ig kilövésbiztos) kb. 1-1,5 millióból talán kivitelezhető (földterület és munkadíj nélkül). Talán ez még belefér a mezőgazdasági besorolásba-25x5m.

Ha nem akarsz feketelőporozni, sokkal olcsóbb egy egyállásos betongyűrűás lőcsatorna. Ára az átmérő függvénye, hossza a telek és a pénztárca függvénye, persze csak ha soha nincs belvíz és a talajvíz is garantáltan 2m alatt van. Erre elég egyszerűen kaphatsz engedélyt, mivel teljesen zárt és minden benn marad (a hang is, meg a lőporgázok egy része is, meg az ólompor is, amit nálunk nyugatabbra már régóta feszegetnek).

Ja, ha természetvédelmi terület (no go), nemzeti park (no go), repülőtér, stb befigyel, akár a szomszédban is, számíthatsz évekig tartó hercehurcára.

Amit írtam, tejesen jó szándékkal írtam a saját tapasztalataimat összegezve. Sztem egyszerűbb és olcsóbb, ha belépsz egy közeli egyesületbe lőtérrel. Ha messzebb is van, a többlet üzemanyag költség még mindíg messze alulmúlja a lőtér költségeit.

Persze mindíg maradnak idealisták (engem is beleértve :-) , akik erről álmodoznak). Két hete ugyanerről beszélgettünk két lövészcimborával és mindketten bevallottuk, hogy végigjátszottuk fejben ugyanezt a gondolatsort.

Üdv:

Balázs