Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szia Attila! Az én emlékeimben benne van, hogy az ágyúk korai időszakában bevett gyújtási mód volt a csőtorkolat felől valamilyen gyújtózsinórral (pl. olajba áztatott vászoncsík) gyújtani a töltetet. Értelem szerűen az ilyen ágyúknak nem volt gyúlyuk furata. Mátyás király Fekete Seregében még használtak ilyen ágyúkat. Bécset lőtték velük. :good: Tehát szerintem semmikép nem “olyan mintha” kategóriás egy ilyen ágyú. Főleg nem egy középkori hagyományőrző társaságnál. Pedig, hát nem is vagyok tűzér… :yes: Üdv: LQ

Szervusz István!

Nem ismerek ilyen előlről müködtetett megoldást,ennek ellenére  nem állitom ,hogy nem is volt ilyen….

Nos ,azt hiszem a barátainkat szinte biztos ,hogy nem ez a fajta “eredetiség”vágya vezérli,annál inkább az régi un “vetőcső szindróma”ami a “klsszikus” felfogás /úgy nézzen ki mintha/egyes hagyományörző körökben..miszerint ha nem egy lőképes löveget készitünk,akkor “megúszhatjuk az MKH-t stb.Mi csak píró töltettel dolgozunk,nem lőporral,feketére festett liszttel…Aztán Austerlitz csataszervezők ágyúátvételekor,egy rendes vaktöltetet ki akartak lövetni ,a magyar tüzérek nem tudták vállalni,nyomáspróba vizsgálat,dokumentácíó hiányában…

Nem mondom vannak jobb ,élethűbb píró töltetek,de ezek nagy átlagban úgy viszonyulnak egy 12 pdr löveg cca 45 dkg BP/lövés

hangjához,mint az” az aktív homokos,elernyedt záróizmokkal WC-re megy” by Bolgár hö.alez  :negative:

Ennek ellenére a késziteni szándékozott konstrukcíót szerintem a fellelhető dokumentácíó,mintadarab után mindig műszakilag korrektre kell késziteni,nyomáspróbáztatani,-ez az igazi érték-Nem kevés anyagiakat belefektetve,még ha sponzor is adta.akkor már legyen korhű,anyagában,elkészitéséban mindenben megfelelő…..Aztán abból a rendezvény jellegének megfelelő,olcsóbb ,könnyebben kezelhető píró töltet is kilőhető…

Aztán:

Alakul a mezőny:

1.Nickl László 2.Klenovszki Sándor.3 Ágoston Géza4.Trexler Gyula.5.Kalamász Mihály,6.Csente István /Csallóköz/biztosak :good:

Feltételesek,még nem válaszoltak véglegesen:

Keckó Zoli,dr Kovács,Bogas….Géza agymosó telefonja előtt….. :bye:

barátsággal :

Attila