Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Sziasztok!

Az eladásra meghírdetett  svéd M38-as Husquarna bronz táblácskáján lévő jelzések jelentései Az 1-2-3 számokkal ellátott rész a fegyver csövének huzagolásának állapotára ad információt: Ha nincs nyíl, akkor a fegyver huzagolása tökéletes Ha 1-nél van a nyíl, akkor némi felületi elszíneződés található a huzag barázdáiban, hornyaiban. 2-nél már finom rozsda a huzagban itt-ott. 3-nál már a cső hosszán végig korrózió, de nincsenek még éles bemaródások, ez még elfogadható (Megjegyzés: 3-nál rosszabb minősítésnél a fegyvert újra kellett csövezni!)

2. rész (torped, överslag, Str.) a fegyver szórása standard m/41-es referencia lőszerrrel vizsgálva(140 gr-es „boat-tail”)közel 800 m/s-os torkolati sebességgel A „Torped” jelenti a próbalövésre használt lőszer típusát(lásd fentebb). Overslag: túl, fölé Str: streck: szögegység (1 streck a kör 6300-ad része) ha van szám az overslag és a str. között, akkor annak száma jelzi mennyivel hord fölé 100 méteren a célponttól. 1-nél (1 streck) kb. 9 cm.(tangensből számolva) Ha nincs szám, akkor azt jelenti, hogy a puska pontba lő.

Harmadik rész a külső és belső számsorokkal: A fegyver csövének kopottságára utaló jelzések: A adott fegyver aktuális csőátmérőjét jelenti 6,46 és 6,59 mm-es intervallumban. A képen lévő fegyver csőátmérője 6,52 mm (2-es felett van a jelölés a külső körön). 6,51 és 6,53 között kiváló, 6,54 és 6,55 között használt, csak gyakorlásra 6,56-tól felfelé csőcserére érett a fegyver.

Nyomkereső