Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Games
2 hours, 49 minutes telt el
Játék ajánló
5 hours, 7 minutes telt el
Játék ajánló
5 hours, 7 minutes telt el
Színdarabok
2 days, 18 hours telt el
Fórum szabályzat
4 days, 4 hours telt el
További hozzászólások

Szóval Igen!

Az elmúlt vadászidényt szinte kizárólag, házilagosan töltött sörétes patronokkal vadásztam végig. Lehet, hogy csak azért mert ezek az én gyermekeim, de olyan érzésem volt, hogy jobb eredménnyel lőttem vele, mint a gyári patronokkal.

Nagyon alaposan körbenéztem, rengeteget irodalmaztam. Annak is utánanéztem mit, honnan, milyen költséggel tudok beszerezni. A választás az orosz rézhüvelyekre (Berdan csappantyús!) és a szintén orosz Sokol nitro porra esett. Nem véletlenül! Nem könnyen, de tudtam szerezni ami kell. + ez a kombináció, illetve a Sokol por, ha nem is bolondbiztos, de mindenképpen biztonságosabb mint a modern nitro porok. És a mai napig gyártják!  (Egyet nagyon megtanultam az újratöltő tanfolyamon: A golyós lőszereknél van egy kevés mozgástér, de a nitrós sörétes patront CSAK azokkal az alkatrészekkel lehet szerelni, amit a gyári ajánlás előír! Kosár, por, hüvely, csapi, peremezés. Még a kosarat sem biztonságos felcserélni. Mondjuk a Lovex-ből van olyan por, amit a gyári töltési adatok szerint is lehet papír/vagy műanyaghüvelyből filcfojtással lőni. És van némi mozgástér is. De ez az egyik kivétel. A másik az ezer éve változatlan Sokol.)  Az orosz 3 lyukú Berdan hüvely és csapi is nitróra van tervezve, de BP-re is alkalmas. A boxer csapis Magtach csak BP-re ajánlott.

Papírhüvely nálam kiesett, mert nincs beszerzési forrás és nem a szabvány #209-es csapival működik. A Magtech azért esett ki, mert csak BP-re ajánlják. A műanyag bennmaradt de az a második vonal.

Próbálkoztam a BP-s patronokkal is. Még az is lehet, hogy eltaláltam vele egy-két fácánt. Cserében viszont olyan füstöt csinált, hogy soha nem láttam találtam-e, kell-e duplázni. A vadásztársak szóltak, hogy mehetek a madárért. És este fáradtan a csövet mosogatni sem egy élmény.

Rengeteg apró fortélyt tanultam az öreg vadászoktól, a hozzáférhető irodalomból, és Youtube videókból. De mindegyikhez KELL a józan ész! Bődületes marhaságokat is láttam, hallottam, olvastam.

Sörét! Tényleg ez a legnehezebb pont. És a legdrágább is. A kalandlövészet.hu-n Gáti Zoli egy sikeres projektet zárt le tavaly ami az orosz tajga módszer és a  Littleton sörétöntés kombinációja. És működik!

Na ez elég hosszúra sikerült. És minimum még tízszer ennyit is tudnék a témában írni.

Tessék kérdezni!