- Young Shatterhand
- 2014-03-17-16:25
Ahogy az enyém készült.
Elég sok szerszám kellett hozzá, erre készülj.
A gipszelő kalapács nyele műanyag, több rétegű belül, felül gyantával, vagy hasonlóval kiöntve.
A nyelét vágd le fűrésszel.(mással nem is nagyon tudsz első körben operálni) Aztán alulról/felülről széles fúrószárral (most már be tudod fogni satuba rendesen) forgácsold ki a maradékot.
Ami a széleken maradt műanyag azt kiégettem: (rá a gázra, és otthagytam, hadd füstöljön, lángoljon.)
A feleslegek levágása flex, és kemény acélra való korong. Levágtam a vágóél alatti nyúlványt egyenesre,
a fokából egy 2-3 centit, és a nyélnél is. Tehát elég sok felesleg. Flex nélkül neki se állj,
max fénykarddal, nagyon kemény fém :)
Utána kézi csavarbehajtó, köszörűkő, és az él oldalsó kiemelkedését elkezdtem ledolgozni.
Egy kicsit “csepp” alakja lett, fullra nem akartam egyenesre, jobb legyen az erőátvitel.
Plusz eldolgoztam a vágásoknál a durva egyenlőtlenségeket. Finomabb kővel pedig a bődületes
karcsokat.
Akkor lesz nagyon eredeti hatású, ha nem teljesen egyenes az anyag, én filccel politoztam, de
nem akartam full sima csillogóra. Legyen rajta kis hepehupa, karc, stb… (igy nem “bolti” érzés lesz)
A nyél egy vékonyabb, keskenyebb, de ovális kiképzésű szerszám nyél. Szemre mérd le, hogy elég
hosszú legyen. Utána a fejet tedd rá, és belülről filctollal rajzold meg,hogy meglegyen az ovális kontúr. Hossza pedig úgy mérd rá a fejet, hogy felesleges fa lógjon ki 1-1,5 centire a fej felett.
A famunkákhoz lombfűrészt javaslok, nagyon pontosan lehet vele dolgozni, és a vágott felület is
sima lesz. Utána ráspollyal le lehet gömbölyiteni. Tehát csináljuk meg azt a részt amire rácsúszik a
fej. Én két “trükköt” használtam. Egyrészt könnyű szétszedhetőség, másrészt stabilabbá a nyelet.
A nyél a vékonyitott résznél fog törni idővel, ahol a fej rajta van. Én úgy oldottam meg,
hogy felülről bementem egy hosszú fúrószárral egy cc: százas szög hosszan (a lényeg, hogy a vastag
nyélbe lejussunk), levágtam egy százasszög fejét, és beleütögettem. Igy gyakorlatilag a vékony fejettartó rész kapott egy vas magot. A nagy ütések energiáját ez elvezeti a nyélbe magába, és szétoszlatja. Ezután ráhúztam a fejet,és egyben úgy átfúrtam egy acélra való fúrószárral,
átmenjen a fej két oldalán, közte a fán, és a fában félig elkapja a szeget is.
Igy amikor egy vékony réz stiftet vágtam (nagy, de puha réz karikát egyenesitettem ki, és nyilván ehhez a vastagsághoz választottam fúrószárat), és kereszttben szépen belekocogtattam.
Aztán szétszed az egész, és faápolás.
320-as papirral jól átcsiszoltam, de a nagy egyenletlénsegek nem, és amint nedvesség éri úgy is kissé szőrös lesz. Itt sem a politúr a lényeg, nem authentikus :) Szóval tessék lássék, kicsiszoltam.
1 réteg dió pác (minden pácom szeszes), és 1 réteg paliszander. Nem finomkodtam, kentem mint az őrűlt :) Ezután kilógattam száradni :) Majd utána jól “csatakosan” lekentem lenojallal, és ennyi.
Fej: Fegyver barnitó ujjal felvive. :)
Összerak, és jöhet a diszités. (ez még nincsen meg)
MINDEN ötletet várok a diszitésre :)
jah, a rövid nyél: 30cm, a hosszú 43cm