Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Games
5 days, 22 hours telt el
Games
5 days, 22 hours telt el
Játék ajánló
1 week telt el
Játék ajánló
1 week telt el
Színdarabok
1 week, 2 days telt el
További hozzászólások
  • LQ
  • 2014-02-22-08:30

Szia Vakembör!

Engem érdekel az elöltöltőzés, és szintén elszomorít ez a “pangás”.

Viszont ilyen problémám soha nem volt, mint amit leírtál. Persze az Én szórásom még jó esetben sem “vágja” a lőlapot. :yes:   Ezért az okát sem tudom, csak okoskodni tudok a témában. A cső melegedése szerintem nem okozhatja ezt a gondot. A fél feketényi elvándorlás elég jelentős (10 cm). Azaz komoly méretváltozást rejtene. Az .58-as Springfieldemmel kísérletezgettem anno, hogy meddig lehet lemenni az alulméretességgel. Ha az ideális alá kalibereztem .001″-csel akkor már nyílt a szórás, kb 8-asnyira, ha .002″-csel akkor már az egész feketét belőttem. A cső melegedésénél ugyanez játszódik le csak ellentétesen. Nem a lövedék átmérője csökken, hanem a csőé nő. De szerintem ez nem okozna lineáris változást, mint a Te esetedben, hanem szabálytalanul nőne a szórás. Viszont a cső melegedésénél nem következik be ilyen mérvű méretváltozás. Amit tudok, hogy egy .58-as öntőformánál kb. .0025″-csel nő az átmérő, ha 400°C-ra melegítjük fel. Csak saccolom, hogy egy 13-as sorozatnál kb 50°C-ra melegszik fel a cső (de lehet, hogy több). Ha a kettőt összehozzuk, akkor a cső melegedése, kb.  .0003″ méretváltozást okoz a csőben. Ez szerintem biztosan nem okozhat 10 cm-es változást 100 m-en a találati pontban.

Üdv: LQ

ui. Az acél és az ólom hőtágulása nem egyforma, de azért nem is annyira eltérő. Töltés közben a lövedék már elkezdi felvenni a cső hőmérsékletét (azaz tágul az is), mielőtt a lövés megtörténik. Tehát valamelyest kompenzálódik az eltérés, ha nem is teljesen.