A leengedett (vagy elsütött) kakas a nyugalmi állás (elöltöltőknél üres kamrára, vagy két kamra közé, szerelt lőszeresnél, ha van passzív ütőszeg biztosítás, akkor töltött dobkamrára is mehet). Onnan húzod fel a második állásba, ami a biztonsági félállás, majd a harmadikba, amikor tűzkész. Legalábbis a perkussziós Remingtonoknál és Coltoknál így van. A modern szerelt lőszeres revolvereknél nemigen van biztonsági állás, mert nincs rá szükség. A Remington Over/Under derringert másoló Röhm Norris Twinny esetében viszont négy állás is van: a nyugalmi (a kakas az ütőszegen nyugszik), egy félállás, amikor a kakas nem éri el az ütőszeget, de ebben a félállásban elsüthető (viszont a minimális út és rugóerő miatt a csőben lévő lőszert nem tudná elsütni), egy második félállás, ekkor már nem süthető el és a tűzkész állás.
Köszi!
Én is így tudtam, csak nem ilyen profin.
Akkor a revolvereim hibásak. Van egy állás a (1)leengedett nyugalmi,(elsütött), aztán a(2) félállás, amikor a dobot lehet forgatni, de nem lehet elsütni, (biztonsági félállás), aztán lassan kicsit tovább húzom, (3) akkor van egy állása amikor a dobot nem lehet forgatni, de elsütni sem lehet. (4)Aztán tovább húzom és van a tűzkész állása.
Azt a harmadik helyzetet nem értem, amikor kb. félig fel van húzva a kakas, de elsütni nem lehet és a dobot sem lehet fordítani. Ez hiba, vagy van valamilyen funkciója. Vagy én nem értem jól?
Szép estét!
Fegyverek: Remington NMA1858, Colt Navy 1861