- border guard
- 2014-02-08-08:42
Szervusztok!
Nagy a csend itt a topicban,ill általában a fórumon.No persze talán itt sokan “lélegzet visszafolytva” várják az elöltöltő vadászat jogszerű betagozódását a vadászati törvényekbe.
Nos, ráérő időmben kicsit fantáziáltam mindazon lehetőségekről amire a meglévő ismeretségeim és a pénztárcám,
lehetőséget adhat.
Bogasnak volt egy találó megjegyzése az elöltöltő vadászfegyver használatánál többféle “puskakimélő” vadászati módot is használtak
részint a korlátozott lőtáv okán.Így:
a lesvadászat mindenféle formái
-állandó/földi,magasles/
-ideiglenes lesek/vadjárásnak megfelelően
Nyílván nagyvadra ,/erről sikeresen vadászott ,vadásztársaink beszámoltak,ill fognak/ de az általam és a fegyverem álltal különösen kedvelt kártevőkre,dúvadra,kissebb testű vadra ill a sörétes fegyverből kilőhető, gömblövedékkel elejthető nagyvadra, vaddisznóra
lehet szó.Nem meglepetés ez nekem a sörétes szereltes fegyverrel jókat lesekedtem én..A nagyvad itt az Alföldön abból a néhány sutából,ritkán egy -egy bakból állt amit Vt tagként lőttem..Így az elöltőltővel sem lesz talán megoldhatalan…Még szóba jöhet a les kiegészítése csalsípokkal /egér-nyúlsírás,rókára….. kereskedelmi kínálatba láttam “disznóhívót”.Nem tudom mi fán terem de majd valamelyikötők megmondja….
-húzáson történő vadászat/vizivad,szalonka,gerle/
-dúvadgyérités ,különösen szimpatikus a jól álcázott leshelyről a műuhuval történő vadászat.Már megvan vagy 25 éve Kózmocki Béla osztálytársammal vadásztunk egy közel sem tökéletes,házilag készitett/fabábú,minta a Nimród vadászlapban/ hullott ölyv,bagoly de még pulykatollak is…két naracssárga üvegszem a “bagolynak”…Örjöngve keveregtek a dolmányos varjak,szarkák de még az énekes madarak
is.A műuhu reklámoldalon van egy -két norvég videó a “baglyászásról. Az egyikben tényleges műbagoly/plasztik szerepel,egy kis tolltunninggal,hullott tollak felragasztva,a kicsit” színe vesztett” müanyagtestre. A másikban kitömött preparátum…ez azért menőbb,jobban kapós a varjaknak. Érdekes módszer a norvég fíuk a lelőtt dolmányos varjakat a bagoly közelébe felkötik a fákra,tovább ingerelve a varjakat a támadásra/mi a lőttet mindig kint hagytuk a beszállófa alatt,Béla 0.22-es TOZ -8
táras szolgálátijával csettegett…..Csak akkor jöttünk elő mikor már a varjak megunták és leléptek….
Tanúlságos még ebben a témában Somfalvy Ervin cikke a régebbi ,pláne még élő bagollyal történő uhuzásról,importbagylyok,tenyésztett állatok jogi helyzete stb néhány százezeres tétel+engedélyek és az élete végéig tartás. Nem mondom egy vadászati cégnek meggondolandó lehet…de egy kissebb baráti társaság, ha be akarna fizetni egy műuhura.,aminek mozgatni lehet a szárnyát,ínkább realítás…19.999 ft.Talán egy hajnali műuhuzásnak, dúvadazásnak örülnének is,most ,hogy már a fészekbe nem lehet,nagyon helyesen csak úgy beledurrantani/Sok védett állat főleg bagoly,korai fészkelő esett áldozatul/Sokszor még úgy is,hogy többször megrugdalva,vagy fejszével megkoppintva a fészket tartó fát , nem kelt semmi” No ne maradjon ott a fészek,Durr és kifordult a fülesbagoly,aki a “végsőkig” kotlott.Ilyenkor arra kell figyelni ,hogy ha a bagoly beköltözik akkor a szarkafészek tetejét mindig lebontja!Az áprilisi korai fészekrakáskor a varjúféléknél,a hajnali “jövésmenéskor”illetve később a fíókák kiülése után,nagyon gyilkosan támadják a “baglyot”..
Aztán ha már bábú vizivad húzás,kis segítséggel csalsíppal,két úszó kacsával….
Nos és természetesen a klasszikus foglyászat,hijján egy fácán,nyúl apróvadhajtás elállással úgy évi egyszer-kétszer
erre még tán jobban betudnék fizetni,a többire meg talán néhány területes tag ,kevésbé feledékeny erdész-vadász ismerős is jobban akadna.Az álmokról ennyit egyenlőre ,reméljük hamarosan realítás lesz.
üdvözlettel:
Attila