Vadászat a 45/70-es Rolling Blockkal

 

Ahogy azonban említettem, a Diána mostohán kezelte közös sétáinkat, aminek persze több oka is van. Először is a fegyver modern céltávcső híján nappali puska. Versenyzésre diopterrel, vadászatra pedig korhű vékony tubusos céltávcsővel használom. Ez utóbbi irányzóberendezés egy 1908-ban gyártott Winchester A5 6x-os nagyítású, igen kis fényerejű távcső. A mai szemnek fura kis szerkezet olyannyira fényszegény, hogy a már a szürkület kezdetén elvérzik, amikor még nyílt irányzékkal is vígan lehetne vadászni. Lehet mondani, hogy akkor meg minek van ilyen a fegyveren, de hát egy 1867-ben tervezett puskára nem illendő egy modern optikát tenni, bármennyire is csábítóan édes az elérhető kényelem és siker íze. Nem marad más ilyenkor az eltökélt vadásznak, mint a megfelelő alkalom türelmes kivárása.

 

 

Ilyen alkalom kínálkozott december végén. Bényei Tamás barátom, az Ipoly Erdő Zrt. kemencei erdészetének fővadásza karácsony előtt egy nappal hívott: most kellene felhozni azt a 45-70-est, mert a disznók már délután, fényes nappal kint vannak a szórón. Sokáig nem kellett győzködni, és az ünnepek után már indultam is Királyházára.

 

Tomi ízig-vérig vadászember. Mindent tud területéről, minden fát ismer. Vérebes ő is, igazán kifinomult vadászösztönökkel. Magam láttam, amikor egy vér nélküli disznó sebzés után szag alapján találta meg a 2-300 m-t még elszaladt, majd egy vízmosásban elfekvő sertevadat.

 

Tapasztalatára szükség is volt, mert a hó tetejére fagyott ónos eső olyannyira ropogott, hogy nagyon körültekintően lehetett csak cserkelni a területen. A haditerv elkészült, csakhogy ekkor jöttem rá, hogy a puskatokba nem tettem be a 85 m-re belőtt A5-ös céltávcsövet, a puskán pedig csak az utolsó versenyen használt diopter van… Ha már így alakult, így fogunk vadászni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy soha nem indulok el sem versenyre, sem vadászni a lövészfüzetem nélkül, melyben minden fegyverem beállításait, tölteteit vezetem. A lövészfüzet pedig hosszú évek tapasztalatait adja hozzá a vadászat sikeréhez: az egy tized szögperc pontossággal állítható Pedersoli hosszútávlövész „Soule Type” diopter minden beállítását tartalmazza 50-250 m viszonylatban. Gyorsan memorizálom az 50-100 m közötti értékeket, majd rátekertem az irányzékot a 100 m-es magasságra. Kezdetnek jó lesz így.

 

 

Felcserkelünk a Gólyásnak nevezett leshez. Recsegünk, ropogunk, ahogy haladunk felfelé. Elég kilátástalannak tűnik, úgyhogy meg is állunk a lesnél, és elhatározzuk, hogy ott várjuk be a kondát. Tomi délután 3-ra ígérte őket. Én azért kicsit szkeptikus voltam az ügyben. Betöltöttem a csinos kis 45-70-es szivart, biztonsági állásba húztam a kakast, majd körbe távmérőztem a terepet, és gondolatban összekötöttem a jól látható tereptárgyakat egy-egy irányzékbeállítással. Kényelmesen, suttogva beszélgettünk, amikor 3 után pár perccel kilépett az első disznó a szóróra. Nem hittem a szememnek. Még különösebben csendesek sem voltunk. A két nagyobbacska malac azonnal elkezdte enni a kukoricát, nem is figyeltek semmire. Ők sem láttak még vadászt az biztos.

 

 

A szóró alig 50 méter. Elkezdem letekerni a dioptert. Hű de lassan megy ez ilyenkor! A disznók viszont türelmesek. Nem sietnek sehová, így kényelmesen van idő a célzásra, a kakas hangtalan megfeszítésére, majd a gyorsító felhúzására. Az első irányzék is igazi céllövő irányzék: cserélhetőek a betétek, hogy minden távolsághoz, fényviszonyhoz kiválasztható legyen az ideális. Utoljára 100 m-t lőttem a puskával, így a 100 m-es körinzert van benne, melyet egy vékony szálkereszt tart. Szeretem ezt az irányzékot, mert jól pozicionálható a lőlap feketéjén, és a szálkereszt vízszintes szárai elárulják azt is ha véletlenül megdöntöm oldalirányban a fegyvert. A szálkereszt most igazán jól jön: ráhelyezem az irányzékot a mellső lábra, majd hátrahúzom 5-10 cm-t és már érzem is a feketelőporos lőszer lökését. Az 500 graines lövedék teszi a dolgát: a disznó visszaugrana a sűrű felé, de még egy méternél sem jut tovább, összeomlik a fa tövében. Párat még rúg, aztán vége.

 

 

Birtokba vesszük a zsákmányt. A lövedék természetesen átütötte a vadat mind a bemeneti, mind a kimeneti oldalon erős vérzést okozva. Utolsó falat, töret, gratuláció és öröm. Megtört a jég. A Rolling Block is elejtette első vadját. És még alig múlt negyed négy.

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.