Új Capandball termék: 18. századi európai vadásztáska

borsone001

A képeken és filmecskén látható vadásztáska nem modern kori kreatívkodás eredménye, hanem igazi 18. századi gyökereket ápol. Az ilyen, puskatokként és tölténytáskaként egyaránt kényelmesen használható táskák igen közkedveltek voltak. Ehhez nagyon hasonlót használtak a császári-királyi hadsereg határőrezredeinek mesterlövészei is huzagolt Jägerstützen és Doppelstützen puskáikhoz is. Az értékes, precíz fegyverek komoly értéket képviseltek, így a hadsereg jóval nagyobb figyelmet szentelt a haditechnika védelmére. A 18-19. században sok hasonló táskát látunk vadászábrázolásokon is. Egyrészt a puska volt belecsúsztatható rossz idő, vagy szállítás idején, másrészt a lőtt apróvadat lehetett a kihajtható zsákba csúsztatni.

Balra: határőr mesterlövész, bal oldalán lóg a tölténytáska

Balra: határőr mesterlövész, bal oldalán lóg a tölténytáska


E típusnak ma is meg van a helye a vadászatban. Elég csak a csőre egy vékony bőrhüvelyt húzni, és puskánkat egy egységként szállíthatjuk a vadászterületre/vadászterületen és azon kívül úgy, hogy megfelelően védjük, nem bajlódunk külön puskatokkal, és mindeközben a jogszabályoknak is maximálisan eleget teszünk.

A táska jó minőségű, tartós, puha marhabőrből készül. Kézműves termék, itt készül hazánkban, s kitűnő, hivatását tekintve bőrdíszműves lövész-, vadásztársunk készíti azt nekünk. Mintaként egy olaszországi múzeumban őrzött “borsone” szolgált, melyet császári-királyi határőr tölténytáskának kategorizáltak be. Koridegen alkatrészeket nem tartalmaz, igyekeztünk a kor szellemének megfelelő elkészítési ejárásokat alkalmazni. Az egyetlen dolog a táskán, ami gépi, az mindössze a varrás. Úgy alakítottuk ki, hogy csőnehezebb fegyverek (Pl.: Pedersoli Mortimer, Missouri River Hawken, Tryon, stb…) esetében is úgy álljon, mint a katiban a gyerek.

18. századi európai bőr vadásztáska

4 hozzászólás érkezett

 1. Beregi Vadasz

  Nagyon ötletes! A múltkori töltéstokkal együtt teljes egészt alkot, összehajtva pedig jól hordható.

  Egy jóféle betét viszont el fog kelni a tok hátsó végébe, ahol a tus vége fekszik, mert ahogy elnézem mindegyik fém agytalp élesen, szögletesen ér véget. A puska súlyának a legnagyobb része ott fog felfeküdni és a hordás közbeni riszálással ki fogja lyukasztani a bőrt.
  Mondjuk ezt a mester egyszerűen megoldhatja egy vastag marhabőr betéttel.
  De ez legyen a legkisebb gond, ez megoldható.
  Az ötlet nagyon jó! Van mit tanulnunk az öregektől.

  Üdv.: Attila

  • Kapszli

   Szervusz Attila! Bizony logikus dolgokat használtak eleink! Ez is egy jó példa. A hátulja egyébként – ahogy az eredetin is volt – egy külön darabbal van erősítve, hogy ne a varrásnak kelljen a fegyvert tartani. Egyébként 3 mm-es bőr az alapanyag, úgyhogy ez nem fog kilyukadni :) üdv Balázs

 2. Beregi Vadasz

  Szia Balázs!
  Nagyon lágynak és finomnak látszott a bőr, azért nem gondoltam, hogy ilyen vastag. Hát azzal akkor nem lesz probléma. Nagyon szép munka, használd egészséggel.
  Az öregek tudtak egyet-mást, méghozzá minden téren. Csak néha elfelejtjük.
  Üdv.: Attila

  • Kapszli

   Igen, általában az a gond, hogy a mindennapi tudás meglétét annyira egyértelműnek vették, hogy nem volt értelme azt lejegyezni. Ezért nehéz ma az ilyen alap dolgokat rekonstruálni.

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.