Uberti Remington revolver – “Out of box” teszt

Egy vásárló kérésére ma lőtéren teszteltem egy Uberti 1858 Remington New Model Army revolvert. Megkért, hogy ellenőrizzem a fegyver szórását, és javasoljak hozzá töltetet. Felszerelkeztem hát lőportípusokkal, lőpormérőkkel, lövedékekkel, kenőanyagokkal és irány a lőtér.

 

Revolver belövés előtt mindig ellenőrizni szoktam a fegyver szerkezetét: megnézem, hogy a kamrák együtt állnak-e, törik-e az elsütőbillentyű, vagy csúszik, s megmérem a lőporkamrákat, valamint egy túlméretes zsírozott .457-es ólomgolyót átnyomok a csövön, hogy utána megmérhessem a cső tényleges űrméretét.

 

Uberti Remington

Uberti Remington

 Az irányzék gyárilag középen és jó magasságban.

Az irányzék gyárilag középen és jó magasságban.

Csak feketelőporral!

Csak feketelőporral!

A fegyver vadonatúj volt, éppen hogy kiköltözött a dobozából. A sütése nem csúszott, a kamrák együtt álltak a csővel, a töltényűrök és a cső mérete pedig azt mondták, hogy a .454-es gömblövedék lesz hozzá a megfelelő.

 

Egy új fegyver belövését mindig körültekintően kell végezni. Egyrészt támasszuk fel, hogy minimalizáljuk a lövészhibákat, másrészt az irányzékot valóban csak akkor kezdjük állítgatni, amikor a szóráskép már tökéletes. És hogy mi a tökéletes szóráskép? Addig érdemes a töltettel játszani, amíg tízesnél kisebb szórást tudunk elérni 25 m-en. Higgyétek el, ezt minden Uberti revolver tudja. Versenyezni majdan csak így van értelme.

 

Jó sütés gyárilag

Jó sütés gyárilag

A töltet beállításánál érdemes figyelembe venni a következő tényezőket:

  1. A lehető legkevesebb lőportöltetet használjuk, hogy ne legyen nagy a visszarúgás. Az erős visszarúgás – bár igen jó érzés – fárasztja az idegrendszert, izmokat, így hátráltatja a pontos lövést.

  2. Használjunk jó minőségű, gyors égésű lőport. A gáznyomás akkor lesz megközelítően azonos, ha a teljes portöltet ellobban a csőben. Minél lassabb, és minél nagyobb a lőportöltet, annál több ellenőrizhetetlen mennyiségű por ég el a csövön kívül hasztalan. Ideális esetben mind a csőben ég el, kevés égésterméket hagyva. Nekem revolverhez a Swiss 3Fg működik legjobban.

  3. A lőportöltetre mindig töltsünk annyi térfogatnövelőt – grízt -, hogy a lövedék kiemelkedjen a torkolathoz. Akkor jó, ha a lőportölteten annyi gríz van, hogy a lövedéknek még kb 6-7mm hely maradjon. A biztonság kedvéért a golyó legyen a kamra pereme alatt 1 mm-rel, így biztosan nem fog elakadni a szerkezet. Ez azért fontos, hogy a lövedék a lehető legközelebb legyen az átmeneti kúphoz, vagyis egyből a huzagolással találkozzon, ne a kamra sima csőrészében kezdjen gyorsulni.

  4. A lövedéket mindig azonos erővel nyomjuk a töltetre, így biztosítható az azonos gáznyomás. Ha túl erősen nyomjuk rá, összetörhetjük a lőport, így kiszámíthatatlan lesz az égésben résztvevő felület, ergo kiszámíthatatlan lesz a gáznyomás is.

  5. A kenőanyag minősége kulcsfontosságú. Több szerepe is van: puhán tartja az égésterméket, így mindig azonos koszréteg lesz a csőben, ergo a gáznyomás is hasonlóan alakul; tömíti a lőporgázokat; keni a lövedéket.

Jó mélységben a skúló

Jó mélységben a skúló

Tehát ott tartottam, hogy kivittem a revolvert a lőtérre… Mindig a legalacsonyabb töltettől haladok felfelé, és 2-3 graines lépcsőben emelem, amíg meg nem találom a legszűkebb szórásképet. (Itt jegyzem meg, hogy érdemes kicsit lencse formájúra összenyomni a csappantyúkat felhelyezés előtt, mert úgy kevésbé hajlamosak leesni.) Az Uberti revolvert 15 grain 3Fg Swiss lőporral kezdtem tölteni, melyre 24 grain gírzt, 454-es Kapszli gömblövedéket töltöttem. A kamrákat Szekér-féle zsírral zártam le.

 

Csapi lencseformára nyomva

Csapi lencseformára nyomva

A fegyvert homokzsákról lőttem be 25 méterre és igazság szerint igen rövid program lett a dologból. A revolver ugyanis már a 15 graines töltettel is középre, éppen a tízesbe hordott. Az első – olajos – lövés ment kissé balra fel, az összes többi pedig szépen bele a tízesbe úgy, hogy ki sem lógtak a vonalból. Sőt, három lövés a belső tízes aljában egyetlen lyukat csinált. Külön öröm volt, az irányzékot a fekete alsó-széle-közepére kellett rendezni, vagyis a fegyver kvázi készen állt versenyszerű lövészetre. És mindezt úgy, hogy az égegyadta világon semmit nem kellett rajta állítani, csak ki kellett venni a dobozából. Ezért szeretem az Uberti fegyvereket.

 

Nincs kompromisszum. Ennyi.

Nincs kompromisszum. Ennyi.

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.